Аз симпатизирам на Протестна Мрежа

Post Syndicated from Delian Delchev original http://feedproxy.google.com/~r/delian/~3/V0eLEaBID44/blog-post.html

Аз симпатизирам на Протестна мрежа. Аз нямам политически партии и идеологизирани лидери, които следвам. Аз следвам своите си каузи, които са ясно дефинирани от години и ясно изразени и изказвани в моят , отново от години (равняващи се на няколко парламента). Нямам личен политически интерес или стремеж. Не искам да влизам в политиката. Имам либерални виждания, но не смятам, че у нас има либерални партии.

Искам в политиката да има морал. Да има последователност. Искам да има постоянство. Да има значително по малко популизъм. Да не се забравя миналото, за да не правим същите грешки в бъдещето. Да се постъпва, така както смятам, че е правилно, дори и ако от това за политиците да следва загуба на власта (тоест не приемам че власта заслужава всяка цена, не приемам безпринципни в нейно име, нито отстъпки в името на това “нашите да са на власт”). Не приемам политик да лъже, и особено да отрича очевидното (абсолютно всички политически лидери на всички водещи партии у нас са засегнати от това). Не приемам за допустимо да се изкривява истината, така че да е “по приемлива” за някой. Не приемам да се шмекерува със законодателството и правилата (което ясно определя защо съм против Южен Поток, Белене и Уестингхаус), това си е лъжа. Няма кауза, която да бъде оправдавана от лъжа, а за много политици лъжата се оправдава с каузи. Не приемам твърдения – дай да подкрепим това лошо, за да не дойде друго лошо, това е малодушие гарантиращо липсата на промяна и запазване на статуквото. Не приемам “идеали”, които биват оправдавани с , , насилие, . Всеки такъв идеал за мен е само действията, които го създават – лъжи, измами, насилие, . Смятам и че хората, които са правили това, нямат правото да обвиняват, че другите правят като тях, но това не оправдава другите да постъпват по същият начин. Лошо не оправдава лошо. Престъпление не оправдава престъпление. Лъжа не оправдава лъжа. Не приемами тезата, че другите носят отговорност за собственото ми/си безделие и грешки.

Аз смятам, че гражданското трябва да е активно в търсене на каузите си, без да чака обединения или партии. Всеки чрез гонене и защитаване на собствените си каузи създава гражданското , а не някой друг да му го създава и той да се включва. Обществото не се създава от това да чакаш някой друг да гони или изпълнява твоите каузи, па камо ли и да го държиш виновен за това. Всеки път преди да зададеш въпроса “къде беше…” трябва да имаш отговор на въпроса къде съм и къде бях аз.
В този смисъл аз смятам, че Протестна Мрежа, каквато е в момента – динамично неформално обединение на граждани обединени от общи динамични каузи, е точен пример за проява на гражданско общество, каквато аз подкрепям поради всичко изказано по-горе. И доколкото имаме съвпадения на каузите за които се борим и начина, по който да го правим, аз ще симпатизирам и ще бъда част от Протестна мрежа, така както и протестна мрежа ще бъде част от мен.
За това, си позволявам да си сложа баджа на Протестна мрежа – като израз на моята подкрепа. Всеки е свободен да направи своят избор. От правенето или неправенето на избор, зависи това какво ни се случва всеки ден.