Бивша евродепутатка била куриер между Стоян Стайков и Австрийската партия на свободата Българин финансирал Хайнц-Кристиан Щрахе

Post Syndicated from Николай Марченко original https://bivol.bg/strache-staykov-2.html

четвъртък 19 декември 2019


Описаният от „Биволъ” случай с българската връзка около „чувалите с пари” за Австрийската партия на свободата (АПС) и доскорошния ѝ лидер и вицепремиер Хайнц-Кристиан Щрахе има ново развитие. Бившата евродепутатка от ултрадясната АПС Барбара Капел заяви пред водещи австрийски медии, че е била „куриер” на Хайнц-Кристиан Щрахе и парите получени от българина Стоян Стайков били за партията. Тя го определя като “опасен човек” и “агент”.

По-рано българският предприемач Стоян Стайков коментира пред Биволъ че се познава отдавна с Барбара Капел и е предоставил на европейската депутатка 75 000 евро личен заем, като не вижда нищо нередно в това. В австрийските медии се споменаваше сумата 55 000 евро.

Капел прави и друго разкритие за Стайков, който живее във Виена. Според нея той бил заинтересован от придобиването на водещата в България пенсионна къща „Доверие” от австрийската Vienna Insurance Group (VIG).

“С. искаше, заедно с партньор, да закупи българския пенсионен фонд от австрийска застрахователна група; вече бяха инвестирани осем милиона. Но процеса се забави и ме помоли да се намеся” – заяви Капел пред Oesterreich 24.

Тя отрече твърденията на българина, че парите са й били предоставени като „заем”. Аз бях куриер на пари за АПС, казва Барбара Капел. Бившата депутатка също така заявява, че предприемачът от България е подследствен.

“Доста опасен човек: Бил е агент”

казва Капел за Стоян Стайков пред в. Der Standard, а вестникът добавя, че „бизнесменът, който често живее във Виена, в момента е заподозрян в пране на пари и ако бъде осъден в съответствие с раздел 165 от Наказателния кодекс, може да получи до десет години затвор”.

Биволъ не успя да получи коментар от самата Барбара Капел, но успяхме да се свържем със Стайков. Той определи новите публикации в австрийските медии като „търсене на сензации и шпиономания”.

Стоян Стайков на форум по сигурността в САЩ в компанията на Барбара Капел и Цветан Цветанов. Снимката е от сайта на Национална Асоциация “Сигурност”.

Пред Биволъ Стоян Стайков се представи като потърпевш и коментира, че му е поискан „заем” от страна на Барбара Капел доста преди да избухнат скандалите около Хайнц-Кристиан Щрахе, когото дори не познавал. Той отрече да му е било споменавано, че парите са за АПС.

Аз не знам какво е правила с парите, които съм й предоставил” – каза той.

Запитан дали се чувства потърпевш в този скандал, той заяви: „Ами, естествено. Моите адвокати вече са подали в компетентните органи, в това число и относно публикациите в медиите срещу мен”.

Той отговори утвърдително на въпроса, дали планира да съди бившата австрийска депутатка, направила скандалните изявления за него. Според Стайков той е нямал намерение да придобива „Доверие” и сам бил подал сигнали за съмнителната сделка.

Аз самият съм част от разследващия екип за „Доверие”, никога не съм имал интерес и желание да придобивам това дружество, нямам и пари за това” – твърди Стоян Стайков.

В компанията на ченгета от ДС

Думите на Барбара Капел, че Стайков е бил агент, няма как да бъдат потвърдени или опровергани, тъй като Стоян Стайков не е бил проверяван от Комисията по досиетата в България.

Стайков представлява във Виена базираната в София Национална асоциация «Сигурност» (НАС). Офисът на НАС се намира на столичния бул. «Христо Ботев», 48, стая 32 – в сградата на Съюза на офицерите от запаса. Според Устава на НАС (чл.7, ал. 1), «членовете на асоциацията могат да бъдат български граждани, които са работили или работят в службите за сигурност и със своята дейност и лично поведение са допринесли за укрепването на националната сигурност на Република България».

Председател на НАС е зам.-председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) е полк. Чавдар Петров. Той има богато минало в структурите на Държавна сигурност.

Чавдар Кирилов Петров от 1974 год. работи в МВР в направление контраразузнаване. Завършва Академията на МВР и АОНСУ. Последната му длъжност е зам.директор на Националната следствена служба (НСС) в МВР, в която е отговарял за „икономическата и вътрешна сигурност”. Пенсионира се през 1996 год. Той е щатен служител на Държавна сигурност, осветен от Комисията по досиетата при проверка на „ФИКС ПЛЮС ФИНАНСОВА КЪЩА” АД. Партньорът му във финансовата къща Лъчезар Ефтимов Иванов също е бивш щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

Наскоро полк. Чавдар Петров коментира пред „Епицентър” скандала с руските шпиони така: „Руското разузнаване би трябвало да е достигнало до някакво дъно, ако действа по такъв елементарен начин”.

Единственото задгранично представителство на НАС е във Виена, Австрия. И то е под ръководството на българския предприемач Стоян Стайков на адрес: 1010 Vienna, Kaerntnerstrasse 17/13.

На същия адрес във Виена има и друга фирма с българско участие. Като член на борда на намиращата на този адрес компания TRUSCO Finanzholding AG e посочен Пламен Шукюрлиев (herr Shukyurliev Plamen).

Както писа Дневник през 2012 г. Пламен Шукюрлиев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Китай.
Комисията по досиетата е обявила принадлежността на този експосланик към Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване).

Това беше скрито досие от служба „Военна информация” и тя стана ясна едва след отмяната на параграф 12 от Закона за досиетата, забраняващ разкриването на един важен кръг сътрудници. Комисията по досиетата обяви принадлежността на Шукюрлиев през март 2013 г.”, писа сайтът Държавна Сигурност на изследователя Христо Христов преди години.