За ползата от вредата и как да защитим демокрацията

Post Syndicated from nellyo original https://nellyo.wordpress.com/2020/12/07/trump-4/

Във WP е публикуван коментар, отнасящ се до Тръмп. Автор е Brian Klaas, професор в University College London.

Тръмп демонстрира колко лесно е за президента да политизира върховенството на закона,  превръщайки го в оръжие срещу опонентите и щит за приятелите си. В много страни такова деформиране на правната система е първата стъпка по пътя към авторитаризма.

Коментарът има широка валидност,  или поне според мен е валиден  – съответно – за България. Съответно – защото тук  има по-различни центрове на власт.

Ето публикацията Как да защитим нашата демокрация от един бъдещ Доналд Тръмп,   ето и изводите в резюме. 

Американската демокрация преживя последните четири години под атака. Но усилията на Тръмп за подкопаване на демокрацията имат едно непредвидено предимство. Той разкри скритите пукнатини, които винаги са съществували в американската демокрация и привлече вниманието към тях, за да ги видят всички. Като американци, нашата задача сега не е само да поправим щетите, но и да излезем от ерата на Тръмп с  реформи, които правят американската демокрация по-устойчива.

След Уотъргейт Конгресът прие редица реформи,  за да предотврати възможностите на един бъдещ Никсън да   възпроизведе  злоупотребите с власт. Но  президентството на Тръмп показа, че много от нормите, предназначени да гарантират правилното и етичното му поведение са   строги като белезници от спагети.

Американската демокрация  преживя Тръмп, засега. Но не можем да си позволим повече рискове. За да ги предотвратим, са ни необходими три ключови реформи.

Първо, Тръмп демонстрира колко лесно е за президента да политизира върховенството на правото,  превръщайки го в оръжие срещу опонентите и щит за приятелите си. В много страни такова деформиране на правната система е първата стъпка по пътя към авторитаризма.

Тръмп уволни директора на ФБР, защото той разследва президента, помилва политически съюзници и инструктира Уилям П. Бар да  не закача приятелите му. Вече не можем да разчитаме на правила и добросъвестност. Нуждаем се от законови промени, за да гарантираме, че президентите не са нито над закона, нито могат да го насилват според личната си или политическа изгода – за политически съюзници, приятели, роднини.

Второ, Тръмп експлоатира недостатъци в избирателната ни система, за да подкопае доверието в демократичния процес. Трябва да пренапишем уредбата на федералните избори. Мозайката от  сложни процедури създава объркване в обществото и че  и  дава възможност на авторитарни демагози като Тръмп да претендират за победа въпреки поражението.

 Трето, Тръмп показа, че президентите могат открито да бъдат корумпирани  и  това да не води до никакви последици. Етичните норми трябва да станат етични закони.  И по-специално  трябва да има по-конкретни закони, които да гарантират, че бившите президенти не злоупотребяват с информацията, до която са имали достъп, за лично облагодетелстване.

Ерата на Тръмп завършва. Започва борбата за съживяване на американската демокрация.

*

И у нас има много и продължителни протести срещу присвояването на властта и срещу превзетата държава, както и  за – за правова държава, за независима съдебна власт, за незавима журналистика.

Нашите следващи избори наближават. Промяна през 2021  се очаква да има – и в тази публикация виждам добре формулирана задача:

нашата задача сега не е само да поправим щетите, но и да излезем от този нерадостен период с  реформи, които да направят нашата демокрация по-устойчива.

Върховенство на правото, капацитет и воля за реформи.