Гешев вдига дървен меч

Post Syndicated from Емилия Милчева original https://www.toest.bg/geshev-vdiga-durven-mech/

Гешев вдига дървен меч

По-консервативни от консерваторите на Европейската народна партия, по-умерени от Джорджа Мелони и нейните „Италиански братя“, патриоти и родолюбци като ВМРО, без изявената путинофилия на „Възраждане“ и техния антиамериканизъм, но все пак с доза евроскептицизъм. Що е то?

Това е нещо като „Справедливост за България“ – обявеното от бившия главен прокурор Иван Гешев „гражданско, родолюбиво, консервативно движение, основано на националното достойнство, християнска етика и български традиционни ценности“. А, да, и малко социален консерватизъм (в стила на полската „Право и справедливост“ на Качински), защото без него няма как в държава, която е най-далеч от европейските средни доходи – истински десни в България няма. „Бог, Отечество, Семейство“ e мотото на формацията, обявено във Facebook от Гешев, който няма сключен граждански брак с жената, с която живее и от която има две деца.

Сред учредителите на сдружението с нестопанска цел са, освен Гешев, и издателят на сайта ПИК Недялко Недялков, Евгений Сачев – баща на депутатката от ГЕРБ Деница Сачева, председателката на разпуснатия вече граждански съвет към ВСС Мария Карагьозова, бившата депутатка от ГЕРБ Лилия Радева и Мая Живкова-Роджърс. На адреса на ПИК се намират и офисите на сдружението.

Ако се яви на избори, ще търси избиратели сред тези на ГЕРБ, но теоретично може да вземе и от други партии, които нямат твърд електорат, а симпатизантите им прескачат в последните години от ИТН към „Продължаваме промяната“, а после към „Възраждане“.

На този терен – на консерваторите-(антиглобалисти)-националисти, в последните години се появиха много политически сили: Цветан Цветанов и неговите „Републиканци за България“, „Възраждане“, КОД, „Има такъв народ“, новата партия „Eдинение“ на бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, но имаше и НФСБ, и „Ред, законност, справедливост“. България следва европейската тенденция на изблик на консервативни антиглобалистки партии, противници на либерализма, някои от тях крайнодесни.

Формацията на Гешев също се заявява срещу неолибералите – и за независима съдебна власт, мажоритарни избори и традиционни ценности, тъй като „съзнателно искат да забравим корените си“ (неясно кои са искащите). Така, след като не успя да измете „политическия боклук“ – фраза, която стана формалната причина да бъде освободен от поста на главен прокурор, – Иван Гешев реши да влезе в политиката, за да мете там.  

Справедливост за кого?

„Не мир дойдох да донеса, а меч“, се казва в Евангелието на Матея (10:34). И Гешев така – само че мечът е дървен. Доскоро най-силният човек в държавата днес е шеф на политически стартъп с неясно и недотам светло бъдеще. Мечът в логото на сдружението напомня на меча в герба на ДС, който пък е правен по аналогия с този на КГБ, разкри във Facebook журналистът от „Сега“ Иво Балев. Други намериха творчески сходства с меча от фирмата на Слави Трифонов – ⅞.

Само пиар би предсказал успех на Гешевата формация и същественият аргумент е, че никой не свързва Гешев със справедливост. Той не успя да извоюва справедливост, когато беше най-овластеният и неконтролиран институционално човек в държавата, а сега, като политическа пешка, шансовете са минимални. В битката с олигархичния модел, овладял държавата, обществото не видя смелост, а умения да изпълнява поръчки. Той пък оневини бездействието си:

Като главен прокурор знам всичко за всеки – такава ми беше работата, но това не значи, че можеш да го докажеш. Никоя прокуратура не може да се пребори с кражбите и корупцията, далаверите, ако са превърнати в държавна политика.

Но с тези натрупани знания и без всякакви опити за противоречия с „държавната политика“ Иван Гешев изкара половината от 7-годишния си мандат. А днес цитира „Тютюн“ от Димитър Димов:

Над околийския началник стоеше областният, над областния – министърът, над министъра – правителството, а над правителството – мафията – невидима, всемогъща и безчовечна!

И ако обществото се е питало кой е стоял над главния прокурор – не е Господ, мафията е.

Имунитетът на Борисов

„Всички виждаме, че Народното събрание се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети“, заяви Иван Гешев в публичното си изявление, прекъсвано на два пъти от спирания на тока. Призова парламента да публикува на сайта си внесените от него документи по „Барселонагейт“ – делото, по което искаше имунитета на Борисов, „тъй като не са секретни и всеки български гражданин да се запознае има или няма доказателства и дали биха издържали в съда“. Даде да се разбере, че свалянето му от поста било задвижено, когато изтекла информация за „Барселонагейт“.

В деня след изявлението на бившия главен прокурор Борисов най-напред обяви, че няма да даде имунитета си на съучениците на Гешев (прокурорът по делото е негов съученик, по признание на самия Гешев – б.а.), а броени часове след това каза точно обратното – че ще се откаже, за да не става „жертва на шантаж“. Така се слага край на нескончаемите усилия на парламентарната временна комисия за имунитетите да манкира, за да не стигне до обсъждането им, също и на обвиненията за „коалицията на имунитетите“.

Факт е обаче, че отказът на Борисов идва, когато изпълняващ функциите главен прокурор е Борислав Сарафов, заместник на Гешев и допреди два месеца близък негов съратник, а от два месеца – неприятел. Срещу Сарафов има подадени сигнали, след като влязоха в сила законовите промени, предвиждащи механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Сигналите срещу Сарафов са свързани с имотни сделки „на близки и членове на семейството му“ (относно публикации за скъпи имотни покупки от страна на сина му – б.а.).

Дълговременният заместник

Изгледите Сарафов да остане дълго на поста зависят от това дали Висшият съдебен съвет, започнал процедура за избор на нов главен прокурор, ще я спре след проекта на декларация, внесена в парламента от ГЕРБ–СДС, ПП–ДБ и ДПС, в която трите формации поискаха спиране на процедурата.

Мотивите им са, че изборът трябва да се проведе, след като Конституционният съд се произнесе по жалбата срещу новия начин за избиране, освобождаване и разследване на главният прокурор и след като бъдат приети евентуални промени в Конституцията относно правомощията му. Според публикувания от ВСС график изслушването и изборът на нов главен прокурор трябва да станат на 26 октомври. Декларацията, дори и да се гласува от парламента, не е задължаваща за независимата по закон съдебна власт.

„Не е логично Съвет с изтекъл мандат, независимо че е легитимен към момента, да избира прокурор за 7 години. Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор“, заяви и депутатът от ДПС Делян Пеевски, известен като един от „кръстниците“ на съдебната система, санкциониран по антикорупционния американски закон „Магнитски“, а в новото си качество – конституционен реформатор. Същият Пеевски, чието име не беше прочетено от Гешев зад инициалите Д.П. в документите за грабежа „КТБ“.

Но ще спази ли изобщо парламентът срока от 3 месеца за избор на нов ВСС, заложен в приетите в края на май промени в Haĸaзaтeлнo-пpoцecyaлния ĸoдeĸc и Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, с които беше въведен и механизмът зa ĸoнтpoл нa глaвния пpoĸypop? Останаха два месеца, единият от които е парламентарна ваканция, а изборът на членове на регулатори и институции се оказва най-спорната част в не-коалиционните отношения между ГЕРБ–СДС и ПП–ДБ. Пред БНР адв. Валя Гигова заяви:

Главният прокурор не е случаен административен ръководител и не може да бъде избран от ВСС, който е компрометиран като авторитет.

Предстоят трудни седмици за управляващите, които се утвърждават и чрез заявената от тях съдебна и конституционна реформа. Сарафов е второ издание на Гешев. Разликата е, че още не му е свален намордникът. Какви качества трябва да притежава бъдещият главен прокурор, за да няма повече реплики като „Ти си го избра“? Със сигурност нито едно от притежаваните от Гешевсарафов.