Ексклузивни данни на „Биволъ“ По-ниски заплати за българи сред 151-те трудови нарушения на Турски поток

Post Syndicated from Николай Марченко original https://bivol.bg/%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-151-%D1%82%D0%B5-%D1%82%D1%80.html

сряда 25 ноември 2020


Информацията на гражданското движение “България Обединена с Една Цел” (БОЕЦ) и сайта за разследваща журналистика “Биволъ” за многобройните нарушения и неспазване на нормите за труда на газопровода “Турски поток 2” получи и официално потвърждение. След над месец кореспонденция с ключовите институции и неспазване на сроковете по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), две от тях информираха медията ни по същество. Над 150 са само регистрираните нарушения от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”.

Сред тях най-скандалните са два случая за трудови злополуки, довели до разследване на инцидентите. Освен това, работниците от трети страни, сред които най-вероятно и тези, засечени от БОЕЦ и “Биволъ” на обектите – от Беларус, Руската федерация и Сърбия, са взимали по-високи заплати от българските им колеги на сходни длъжности. Скандално е и признанието на НАП, че идентифицираните от БОЕЦ и Биволъ строителни гиганти, докарали тежка техника по европроекти на газопровода, не са проверявани в последните 5 години. Както не са проверявани и дъщерните компании на изпълнителите “Аркад”, “Ай Ди Си” и “Белтрубопроводстрой”, сързвани с любимата “касичка” на руския държавен глава Владимир Путин – енергийния монополист “Газпром”.

151 нарушения на трудовото законодателство по време на реализацията на газопровода «Турски поток 2» в България е регистрирала Изпълнителната агенция «Държавна инспекция по труда». Това става ясно от официалния отговор на изпълнителния директор на агенцията Екатерина Михайлова след запитване по ЗДОИ на името на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

Ресорни министри крият информация за Турски поток

Според подчинените на социалната министърка, над 30 пъти за годината е било проверено как се спазва трудовото законодателство при реализация на мащабния енергиен проект.

«За периода от 01.01.2020 до момента контролните органи на ИА «Главна инспекция по труда» са извършили общо 33 бр. проверки за спазване на трудовото законодателство на обекта, включително на посочените от заявителя дружества”, пише в решението.

“Обекта” в трудовата инспекция го споменават със сложното “противосанкционно” наименование, сменило скъпите за сърцето на премиера Бойко Борисов “Турски поток 2″ и Балкански поток” – а именно канцеларското:

“Разширение на газопреносната инфраструктура на «Булгартрансгаз» ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”

 

20201124114011

Признава се и за наличието на сериозни трудови инцидента, довели до допълнителни проверки на строежа:

 «Две от извършените проверки са по повод разследване на трудови злополуки».

Дали става дума за споменатите от ГД «БОЕЦ» случаи, при които е имало двама загинали работници, не става ясно, но очевидно случаите са достатъчно тежки, щом са били разследвани.

Само 14 акта при…151 нарушения?! 

Под 10% от нарушенията на изпълнителите на «Турски поток 2» в областта на трудовото законодателство обаче са санкционирани, според данните на «Главна инспекция по труда» към МТСП.

«Установените нарушения в горецитирания обект са общо 151 бр., за отстраняване на които са приложени принудителни административни мерки», пише в отговора на шефката на трудовата инспекция.

В решението по ЗДОИ се твърди, че по време на тези проверки имало санкции като:

«са съставени общо 14 бр. актове за установяване на административни нарушения, като е потърсена административно-назакателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство».

Нарушенията при десетките и стотиците големи и малки фирми на обекта обаче се извършвали от единици, според твърдението на трудовата инспекция. Ставало дума за нередности при «общо 4 бр. юридически лица». Какви точно са нарушенията, довели до санкциониране и за кои дружества става дума, в решението не се споменава.

Но пък става ясно, че съмненията на гражданското движение «България Обединена с Една Цел» (БОЕЦ) и «Биволъ» при посещенията на площадките на «Турски поток» в областите Монтана и Видин не са безпочвени.

Потвърждава се косвено неофициалната информация за случили се злополуки на строителните обекти по газопровода, в т.ч. и за това, че се полагал неправомерен нощен труд предвид огромните закъснения по реализацията на проекта.

«В резултат на осъществения контрол контролните органи на ИА «Главна инспекция по труда» са установили нарушения, касаещи неспазване на установени изисквания за здравословни и безопасни условия на труд».

Техника по еврпроекти е засечена от БОЕЦ на строежа край с. Макреш (Снимка: БулФото)

Инспекцията потвърждава косвено и, че условията за труд на гражданите от трети страни като тези от Руската Федерация, Беларус, Сърбия, Турция, Саудитска Арабия и др. са по-добри от тези на работниците от България.

В решението се споменават «нарушения на реда за полагане на труд на граждани от трети държави».

«В т.ч. командировани или изпратени работници и служители от трети държави, както и неравно третиране на български работници и служители в областта на заплащането на труда и др.».

«Нарушенията са отстранени след намесата на контролния орган», твърди в писмения отговор Екатерина Михайлова.

Колкото до злополуките по ареала на газопровода, то агенцията отказа всякаква информация за тях, понеже представлявала едва ли не се класифицирана информация.

«Не уважава искането за предоставяне на копията от документацията, свързана с проверките за спазване на трудово законодателство във връзка с регистрирани злополуки на строителните обекти, сключените договори и анексите към тях, тъй като същата е защитена от закона тайна, като информацията не е обществена», пише още в решението.

НАП – с чадър върху чуждестранните подизпълнители

Националната агенция за приходите (НАП) с принципал в лицето на министъра на финансите пък изобщо нито веднъж не е сметнала за нужно да провери дъщерните компании на световноизвестните подизпълнители на «Газпром» и «Булгартрансгаз», реализирали «Турски поток 2» в България.

Очевидно, енергийният проект с бюджет между 3 и 4 млрд. лв. не е представлявал интерес за данъчните, които са изброили само проверките на «Булгартрансгаз» и «Главболгарстрой», проведени в периода 2015 – 2020 г.

Най-скандална обаче е информацията, че засечените по време на проверките на ГД «БОЕЦ», както и от медиите Bird.bg и „Биволъ“ компании, доставили тежката си техника край село Макреш (област Монтана), за която установихме, че е закупена по европейски програми и не е била използвана от две години, не са били обект на контрол на НАП в последните 5 години.

Спонсор на ЦСКА, ДПС и ВМРО маскира с техника Турски поток

Това става ясно от таблицата „СПРАВКА“ на НАП в същото решение на изпълнителния й директор Галя Димитрова, предоставена в отговора й до сайта „Биволъ“ по ЗДОИ. Така, компаниите „Турбо Машина България“ ЕООД и „Нова Строй Тийм“ ЕООД са посочени с пояснението:

„Няма извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“.

„По отношение исканата информация – в частта относно начина на изплащане на осигуровки от горепосочените юридически лица се установи, че по данни от информационната система на НАП, актуални към 12.11.2020 г. следните дружества нямат задължения за дължими здравно осигурителни вноски: „БУЛГАРТРАНСГАЗ” ЕАД; „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” АД; „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” АД; „ТУРБО МАШИНА БЪЛГАРИЯ ЕООД”; „НОВА СТРОЙ ТИЙМ” ЕООД; „БОНАТИ С.П.А.“ – клон България; „КОМПЛИШЪНС ДИВЕЛЪПМЪНТ С.А.Р.Л“ – клон България”; „АРКАД ЕНДЖИНИЪРИНГ ЕНД КОНСТРАКШЪН КАМПЪНИ“ – клон България,;

-„АРКАД С.П.А.“ – клон България; „ОАО БЕЛТРУБОПРОВОДСТРОЙ“ – клон България; ИНФРАСТРЪКЧЪР ДИВЕЛЪПМЪНТ ЕНД КЪНСТРАКШЪН – КЛОН БЪЛГАРИЯ“.

 

Новите машини край Турски поток са по европроекти (Снимка: БОЕЦ)

„С изключения на „СТРИМОНА СТРОЙ” ЕООД, ЕИК 121545581, която към момента на проверка има задължения“. Това обаче не пречи „Стримона Строй“, както писа „Биволъ“,  също да разполага с регистрирана държавна поръчка – за 200 000 лв.

Няма „извършени проверки и ревизии по осигурителното законодателство“ и при клоновете на чуждестранните подизпълнители на „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ у нас, които изпълняват проект на стойност между 1,5 и 2 млрд. евро.

Според таблицата няма такива за саудитската „АРКАД ЕНДЖИНИЪРИНГ ЕНД КОНСТРАКШЪН КЪМПАНИ“ – клон България и беларуската „ОАО БЕЛТРУБОПРОВОДСТРОЙ“ – клон България.

Решение_ЗА ИЗПРАЩАНЕ_04-00-37_19.11.2020 г.

По-интересното е защо обаче подобни проверки липсват и за засечената от руските и сръбските медии като дъщерна компания („през мрежа от юридически лица“) на „Газпром“ IDC, формално регистрираното в Белград дружество. В таблицата пише, че не е проверявана „ИНФРАСТРЪКЧЪР ДИВЕЛЪПМЪНТ ЕНД КЪНСТРАКШЪН – КЛОН БЪЛГАРИЯ“.

Българските работници взимали по-малко преди “проверките” на трудовата инспекция…(Снимка: БулФото)

Не по-малко скандално звучи, година и половина след разследването  на „Биволъ“ и Investigative Reporting Project Italy (IRPI) , да не е била поне веднъж проверена и италианската компания „БОНАТИ С.П.А. – Клон България“, която от състезател за изпълнение на проекта се е превърнала изведнъж в подизпълнител на „Аркад“.

За тази фирма „Биволъ“ в партньорство с италианските колеги разкрива, че в миналото е свързвана с легендарната криминална групировка „Коза Ностра“, като дружеството не само е изграждало инфраструктурни обекти в Сицилия, но и в последните години е подизпълнител на Трансадриатическия (TAP) и Трансанадолски (TANAP) газопроводи на територията на Гърция и Италия.

Лукашенко строи Турски поток в България с европари

Същевременно подчинените институции към трима министри все още отказват или бавят над един месец информация по ЗДОИ, поискана от “Биволъ” в края на октомври 2020 г. Все още не са отговорили “Булгартрансгаз” след наше заявление по ЗДОИ до енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на здравеопазването на д-р Костадин Ангелов и ДНСК към Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) на Петя Аврамова.