Правителството на ГЕРБ се държи “пропутински” България бави убежище за съратник на Навални

Post Syndicated from Николай Марченко original https://bivol.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD.html

петък 18 декември 2020


41-годишният учител по английски и граждански активист от Русия Евгений Сергеевич Чупов почти 1,5 г. се опитва да получи политическо убежище в България. Чупов е доброволец от екипа на Иван Жданов – директор на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални и известен като неговата “дясна ръка”. В екипа на Навални Евгений е събирал подписи за него по време на предизборната кампания за Московската градска дума през 2019 г. Но на 28 май 2019 г. е арестуван от полицията, пребит и заплашен от началника на Центъра за борба с екстремизма към районното МВР на Москва Алексей Маскунов. „В Кавказ биха те убили“, казва полицейският шеф на активиста. Формалният повод за задържането е, че бил спукал гумите на колата на един от офицерите на полицията Игор Шепел, подчинен на Маскунов.

Задържането е станало 2 дни преди да дойде на традиционната си почивка в България, за кято има издадени визи за цялото семейство, заедно със самолетни билети. В България обаче Чупов получава предупреждение, че ако се върне в Русия го чака нов сигурен арест и репресивни действия от страна на властите. Освен това той е получил и заплахи за живота си по мобилно приложение от полицейски шефове в Москва. Поради тази причина руснакът решава да поиска политическо убежище в страната, заедно със семейството си. 

Въпреки абсурдността на обвиненията и опасността за живота на активиста при завръщането му в Русия, Държавната агенция за бежанците (ДАБ) мотае месеци наред семейството на Чупов, а двамата със съпругата му имат четири деца. В ръководството на агенцията с казуса “Чупови” е заето политически-ангажирано лице –  общинският съветник от ГЕРБ Иван Миланов. Той е известен с това, че е гласувал за скандалната продажба на земя на безценица в Божурище, което предизвика арест и обвинение от прокуратурата на кмета Георги Димов през май на 2019 г. Скандалният отказ за убежище е подписан от председателката на ДАБ Петя Първанова, която е и бивш служебен министър на вътрешните работи. 

Снимка: “Биволъ”

Докато световноизвестните медии като Bellingcat, CNN, Spiegel и The Insider Russia се цитират из целия свят след разследването им за осмината агенти на Федералната служба за сигурност ФСБ, отровили Алексей Навални, в София политическо убежище очаква един от доброволците на „Партията на прогреса“ на лидера на руската опозиция, участвал в кампанията за местните избори в Москва през 2019 г.

И това се случва на фона на осъденото от министъра на външните работи Екатерина Захариева отравяне на Алексей Навални, заради което през октомври 2020 г. България наравно с другите страни-членки на ЕС гласува допълнителни санкции срещу Москва.

Причината Евгений Чупов и семейството му да не са екстрадирани към Русия е това, че зад тях застанаха НПО-та като „Гласът на България“, „Българският червен кръст (БЧК), Атлантически съвет – България и руската правозащитна организация „Мемориал“. „Биволъ“ успя да говори с московския адвокат на активиста Владимир Воронин и да посети Евгений Чупов и семейството му, което даде ексклузивно интервю пред камерите на медията ни и предостави копия на цялата си документация по случая.

„Хванахме те!“

На 28 май 2019 г. московчанинът Евгений Чупов води децата си на детска градина. На връщане е задържан и прекарва 12 часа в арест към РПУ към Войковски район на гр. Москва. В интервю за „Биволъ“ той споделя, че задържането му е “без никакво официално обяснение защо”.

Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”

Разследващият му показал някакъв протокол, според който той е нанесъл щети върху гумите на някаква кола „Киа Рио“, която по съвпадение е на сътрудник на същия Център за борба с екстремизма към МВР на Руската федерация.

Въпросният т. нар. Център „Е“ към МВР на Русия тормози от години екипа на Алексей Навални с външно наблюдение, следене преди и след протестите,  и задържане на активисти из цялата страна. Сътрудникът е майор в полицията Игор Шепел.

След като Чупов е заведен в стая без видеонаблюдение, полицаите искат да му отнемат смартфона. Но като отказва да го предостави без съответния протокол според процедурата, е ударен силно в корема.

Оставен е без телефон и без връзка с адвоката си, осигурен му от директора на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални – Иван Жданов.

Началникът на районния отдел за противодействие на екстремизъм Алексей Маскунов започва да преглежда съобщенията в телефона на активиста и контактите му.

Руският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в България

„Той ми каза: доброволец си в щаба на Иван Жданов, кандидата (на местните избори за Московската градска дума през лятото на 2019 г. – бел. ред.) на Навални. И сега те хванахме!“, припомня си Евгений.

След това полицейският началник записва и номерата на иззетите от него лични банкови карти.

„Каза ми: Сега ще видим кой те финансира!”

“Сред службите в Русия като КГБ (днес – ФСБ – бел. ред.) има мнение, че след като ние като активисти си защитаваме жилищата, дърветата, парковете, значи всички сме финансирани от Държавния департамент на САЩ“, разказва Чупов.

Маскунов също така го е заплашил, че полицията ще подхвърли наркотици в апартамента му и той ще трябва да лежи с години:

“Нали знаеш как действаме с наркотиците?“.

Обичайна практика на руските полицаи е да „натопяват“ лидерите на опозицията, НПО-та и журналисти с „намерените наркотици“. „Биволъ“ писа през 2019 г. как наркотици са подхвърлени на журналиста Иван Голунов, а това доведе до оставки след публикации на световни медии, които предизвикаха намесата на президента Владимир Путин: вижте материала „Репортерът на „Медуза“ в ареста, зам.-кмет на Москва – в пентхаус за 20 млн. евро“.

Репортерът на “Медуза” – в ареста, зам.-кмет на Москва – в пентхаус за €20 млн.

„Аз съм сигурен, че заплахите към мен са свързани с политическата ми активност, тъй като съм подкрепял кандидата за Московската държавна дума Иван Жданов, който ръководи Фонда за борба с коурпцията на Алексей Навални – тази НПО от години се занимава с разследвания на различни случаи на корупция, законови нарушения и други нередности в Русия“

Освен, че е доброволец по време на изборите през 2019 г., той е основател и координатор на московските квартални НПО-та «Отбрана на Головино», «Отбрана на Левобережни» и «Отбрана на района Аеропорт», които се борят с презастрояването, изсичането на дървета и др. нарушения от страна на общината.

Всичко това се случва само два дни преди ваканцията на Евгений Чупов и семейството му в България.  Те идват в страната ни всяко лято, за да прекарат отпуската си при приятелите им във Варна. Тъй като България не е в Шенген, визите на семейството са обяснението защо след три месеца не искат политическо убежище другаде.

Адвокатът: Ако се върне, го пращат в ареста!

Владимир Воронин (снимка: Twitter)

„Биволъ“ се свърза и с московския адвокат на Евгений Чупов Владимир Воронин, който от години сътрудничи с ФБК на Алексей Навални, за да изясни има ли опасност за активиста и семейството му, ако бъдат принудени да се върнат в Русия.

„Налице е абсолютната реалност, че по престъплението, което според законодателството на Руската федерация се смята за такова с неголяма тежест, наистина могат да го пратят в следствен арест и то за доста дълъг период от време“, коментира адв. Воронин пред медията ни.

„По силата на това, че най-вероятно ще сметнат, че се е укрил от руските власти,  това означава, че спрямо него може да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение – задържане под стража“.

„А след престой в следствения арест никой не става нито по-здрав, нито пък се оказва по-близо до семейството си. Затова разбира се, смятам, че ако се върне, ще бъде задържан под стража и смятам, че това е опасността“, категоричен бе защитникът на Евгений Чупов.

Адвокатът посочи и с какви доказателства разполага защитата за наличие на политическо преследване:

„Доказателствата ни са на базата на това, че Евгений е водил дейност в качеството си на доброволец”.

“Раздавал е флайъри, агитирал е в паркове, многократно е задържан и привличан към административна отговорност. Това, макар по руското законодателство и да не е много сурово подвеждане под отговорност, след това внезапно е задържан, след като е завел детето си до детска градина“.

Той изрази и възмущението си, че много продължително време не го допускали впри подзащитния му в качеството на негов адвокат. „Задържаха го сутринта. Научих това едва по обед. И не по-рано от 6 ч. вечерта бях допуснат при него. През цялото това време той беше без адвокат и какво точно се е случвало с него тогава, не знам“ , казва Владимир Воронин.

„И той ни разказва, че през цялото време с него са водени някакви неразбираеми разговори, които естествено не са предвидени от Процесуалния кодекс на РФ, казвали са му, че могат да му подхвърлят наркотици и да започнат срещу него по-сериозно наказателно преследване“.

„Затова тук виждам ясно, че по отношение на подзащитния е имало оказване на натиск. Той не е можел да се свърже с адвоката си, единственото което той е успял, е да напише на съпругата си, че е задържан. И тя да се свърже с адвоката му. През продължителния период от време не са му викали Спешна помощ, макар че той не се е чувствал добре. Иззели са му всичко, което е имал в себе си“, разказва още адвокатът.

Защитата е писала и съответните жалби с искане да бъдат върнати личните вещи на Евгенин Чупов:

„Мобилният му телефон, камера, още нещо имаше там от вещите му…Досега нищо не е върнато“.

„И когато неотдавна подадох заявление в полицейското районно, получих абсолютно неясен отговор за това, че срещу него е започнало наказателно преследване и това е. Тоест, наборът от всичките тези фактори, според мен, свидетелстват, че това е политически мотивирано дело“, разказа за „Биволъ“ Владимир Воронин.

Срамният отказ на ДАБ

През август 2019 г., вече в България, Евгений Чупов и съпругата му кандидатстват за закрила от Държавната агенция за бежанците по политически причини.

И тук започва сагата им от почти година и половина с безкрайната бюрокрация в България – интервюта, кореспонденция и чакане. Най-сложна е необходимостта от подновяване на личните карти през 3 месеца.

В началото на 2020 г. е привикан в Регистрационно-приемателния център – София в кв. Овча Купел. “Там разбрахме, че ни е отказано убежище“, припомня Чупов. Отказът е подписан лично от председателката на ДАБ Петя Първанова, която е и бивш служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Марин Райков през 2013 г.

Руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода, публикува част от решението, според което:

СНимка: Николай Марченко, “Биволъ”

„изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“.

В Административния съд – София град са заведени три дела от името на Евгений Чупов, съпругата му с малолетните деца и за непълнолетните. При обжалване казусът трябва да бъде решен окончателно от Върховния административен съд (ВАС).

От ДАБ абсолютно наивно и формално едновременно твърдят, че били отправяли “запитване” до руското МВР с цел да проверят дали е имало случай на “упражнено насилие” над Евгений Чупов при задържането му през 2019 г.

Но били получили отрицателен отговор, че било “направено разследване за превишаване на правомощия на служители”, но то не усановило да е имало такова спрямо активиста. Нима в София са очаквали друг официален отговор от страна на Москва?

А през февруари инж. Иван Миланов, който е директор “Международна дейност” към ДАБ, пише доста странна 8-странична “справка” за ситуацията с правата на човека в Руската федерация, която е почти изцяло копипейст от руски медии. “Документът” съдържа доста повърхнoстен “анализ”, без да има достатъчно подробности за атаките срещу екипа на Алексей Навални, подложени на следене, обиски, задържания, блокиране на банкови карти и дори отвличания или арести.

Инж. Миланов отделя на темата едва един абзац, предпочитайки да разсъждава върху наличието на парламентарна “опозиция” в руската Държавна дума като партията ЛДПР на Владимир Жириновски, който самият от години не крие, че е управляван от Кремъл наравно с останалите формации в законодателния орган.

Общинският съветник в Божурище и директор в ДАБ Иван Миланов

Иван Миланов обаче няма как да не е ясно за какъв сериозен казус става дума, след като се представя за човек с “дипломатическа кариера” и е политически ангажирано лице. А именно – общински съветник от управляващата партия ГЕРБ.

Ето и как определя себе си в партийната листовка по време на кампанията, публикувана на уебстраницата на тогава все още кандидат-кмет на Божурище от ГЕРБ Георги Димов:

“Решителна и динамична личност съм. Силно позитивен, спортен характер, обичащ литературата, музиката и технологиите. На мен може да се разчита не само, когато сме добре…Имам изключително ниско ниво на компромис по отношение на лъжа и неправда”.

През лятото на 2019 г. при задържането на кмета на Божурище Георги Димов, общинският съветник Иван Миланов се оправдава пред bTV заради гласа си за сскандалната продажба на земя под пазарната, довела до арест на местния градоначалник:

“Подкрепих го, защото това е земя ливада”.

“Тя е таква земя, не може да бъде по-скъпа…”, коментира тогава “решителният” гербаджия Иван Миланов за мащабната измама в Община Божурище. Той обаче не се споменава сред задържаните или свидетели, продължавайки с “дипломатическата” си кариера в ръководството на ДАБ, където изготвя “справки” за случаите като този на семейство Чупови.

Медийният ефект 

Но въпреки мощната “аналитика” на ДАБ, медиите и НПО-тата се оказват далеч по-професионални и по-ефективни. През септември 2020 г. за отказа на ДАБ няколко пъти писа „Свободна Европа“. Известната в Русия правозащитна организация “Мемориал” предостави своето препоръчително писмо на Евгений Чупов, в което се опитва да увери властите в София, че за него е опасно да се връща в Русия.

Чупов

“Заплахите, с които Евгений Чупов ще се сблъска или би могъл да се сблъска в случай, че се върне в Русия, могат да бъдат окачествени като преследвания поради признака за принадлежност към определени политически убеждения”.

“Съответните заплахи могат да бъдат окачествени като “преследване” по смисъла на чл.1 на Конвенцията “За статута на бежанците” от 1951 г. и според допълнителния протокол към документа от 1967 г.”, гласи писмото на “Мемориал”, с което “Биволъ” разполага.

Публично изрази възмущението си и „Атлантическият съвет на България“, според който „българската държава трябва не с думи, а с конкретни действия и дела да доказва ежедневно, че е свободна, европейска, демократична и правова държава. 

Със съжаление научаваме, че все още не е уреден статутът на г-н Евгений Чупов. Отново ставаме свидетели на липсата на устойчиво справедливо решение. Атлантическият съвет на България настоява за незабавно решение на случая и предоставяне на политическо убежище на г-н Евгений Чупов. Вече има достатъчно публично оповестени сведения за упражнен в Русия полицейски натиск и насилие върху г-н Евгений Чупов заради това, че е бил част от доброволците, помагали в предизборната кампания на кандидат от екипа на руския опозиционен лидер Алексей Навални.  

Едва ли има в страната друг човек, който като Евгений Чупов да се чувства благодарен на българските медии. След публикациите на Каспаров.ру, Радио Свобода, сайтовете „Свободна Европа“,  Фактор.бг и становището на сайта на Атлантическия съвет – София, изведнъж на 25 септември 2020 г. ДАБ оттегля решението си. Това стана ясно от определението на Софийския административен съд (САД), който прекрати прекрати делото, заведено от Евгений Чупов с цел оспорване отказа на ДАБ за политическо убежище.

Агенцията на ЕС за основните права не може да помогне…

Оказа се, че ДАБ е оттеглила решението, с което отказва да даде закрила на Чупови. “Поради оттеглянето на оспорваното по делото решение, съдебното производство по делото е процесуално недопустимо”, пише в определението на съда. При обжалване казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд.

На 4 декеври 2020 г. Агенцията на ЕС за основните права (FRA) отговаря на Евгений Чупов, че няма как да му помогне по казуса му в България.

Със съжаление Ви уведомяваме, че мандатът на FRA не й дава правомощия да разглежда отделни случаи или жалби. Освен това агенцията няма правомощия да наблюдава държавите-членки на ЕС за наличие на нарушения на човешките права. Следователно, ние не можем да предложим никакъв съвет или помощ по Вашия случай.

Че напрактика не могат да въздействат върху властите в София отговарят на Евгений Чупов и от Европарламента.

Европарламентът нямало как да помогне…

„Биволъ“ се опита да се свърже с ръководството на ДАБ и нейния председател Петя Първанова. Тъй като не е била на работното място според секретарката й, се наложи да бъде проведен разговор с ръководителката на „Връзки с обществеността“ Калина Йотова.

„Не, официални позиции ние конкретно по казуси нямаме, тъй като когато се касае за граждани, които пред нас търсят международна закрила и са настанени при нас, ние нямаме и по принцип не даваме информация за такива хора“.

„Вижте, агенцията не се оправдава. Агенцията, когато предоставя информация, това е информацията на самите чужденци, на тези, за които се работи по техния статут, и на трети страни. И съответно ние нямаме практика, международното право не позволява да се дава такава информация, съответно да се коментират на съда решенията не е наша работа като институция, нали ме разбирате?“, каза тя.

Според нея колегите й в ДАБ, написали абсурдната „справка“ за ситуацията в Русия „си вършат съвестно работата“:

„Не ми е работата да им давам оценка на колегите си“.

На писмените въпроси от ДАБ щели да реагират „в обичайния срок, в който отговаряме“.

Петя Първанова с бившия главен прокурор Сотир Цацаров (Снимка: “Утро Русе”)

Занимаващата се със случая на Чупови началник на отдел „Производство за международна защита“ в РПЦ в Овча купел към ДАБ Елеонора Йорданова отказа да коментира ситуацията пред „Биволъ“ с мотива, че „не е упълномощена“.

Това не попречи на същата служителка през 2016 г. да търси оправдания от името на ДАБ пред Нова ТВ по повод пуснатия да живее на квартири в София “терорист от Анбах” Мохамед Далел, сириец, извършил атентат в германския град. Тогава тя твърди пред телевизията, че е бил “абсолютно уравновесен човек”. И допълва тогава също, че честите интервюта с очакващите убежище се провеждали тогава, когато се подготвял отказ за такова.

Официалният писмен отговор на пресслужбата на ДАБ от името на Петя Първанова също не носи каквато и да било сериозна информация, освен, че в институцията държат на дискретността и не искат никаква прозрачност по казусите като този на Евгений Чупов.

„В отговор на Вашето запитване, получено по електронната поща на 16 декември 2020 г., Ви информирам, че в момента лицето, от което се интересувате е в производство за международна закрила. Изследват се всички факти и обстоятелства, свързани с молбата му за международна закрила. В законоустановените срокове ще бъде постановено решение”.

Не става ясно и защо са толкова много провежданите интервюта, без да има яснота за бъдещето на семейството в България.

“С оглед спецификата на работата на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) и законовите актове, свързани с личните данни, ДАБ при МС не обсъжда конкретни казуси с трети лица. В рамките на производството търсещите закрила получават пълна информация за своите права и задължения, като могат да ангажират адвокати, които да ги представляват по време на процедурата и да защитават техните права“.

Докато отказва на едно семейство от Москва в правото да се настани в България, самата Петя Ангелова Първанова през 2019 г. се сдобива с къща с двор (реалната застроена площа – 105  кв. м) в с. Шипочане в Самоков срещу 56 хил. лв. Това показва данъчната й декларация за 2020 г., която може да се види в търсачката на “Биволъ” и сайта Bird.bg “Български политически лица”, според която ексминистърката от години трупа влогове в лева, евро и и британски лири по сметките си в банка ДСК и в ПИБ.

На 15 декември 2020 г. Евгений Чупов уведомява „Биволъ“, че е поканен на поредно интервю в центъра в Овча купел. „Преди малко ми се обадиха от агенцията, ново интервю е насрочено за понеделник в 10 ч.“, съобщи активистът.

Дали обаче ще получи дългоочакваното решение за политическо убежище, остава да гадаем, тъй като икономическите облаги от страна на Кремъл като проекта за газопровод „Турски поток 2“ са основният приоритет за правителството на Бойко Борисов. Добрата новина е, че санкциите на САЩ след встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън през януари 2021 г., са въпрос на време.

Дотогава източноевропейските лидери като Бойко Борисов, Александър Вучич и Виктор Орбан ще се стараят да задоволят егото на руския държавен глава Владимир Путин, имитирайки „довършването“ на корупционния проект и създавайки всякакъв вид пречки за тези, които се борят срещу режима в Москва.

Запитан от „Биволъ“ какво би казал на премиера Бойко Борисов, Евгений Чупов бе непреклонен:

„Мисля, че българският министър-председател е наясно с това, което се случва в Руската федерация“.

Снимка: “Биволъ”

„Бих му казал: Отворете си очите! Ако сте подписали Женевската конвенция, си я спазвайте, ако сте приели съответното законодателство, спазвайте го!“.

Оказа се, че Чупови не са единствените руснаци, които бягат от Русия и безуспешно търсят закрила от ДАБ. Флора Ахметова и синът й Даниил от Санкт Петербург са получили от агенцията отказ за убежище, въпреки че семейството е заплашено от престъпните групировки в Русия. А в края на февруари те трябва да напуснат общежитието за бежанци в столичния квартал „Овча купел“, писа Faktor.bg, уведомен от Евгений Чупов за казуса на сънародничката му.