Седмицата в „Тоест“ (28 септември – 2 октомври)

Post Syndicated from Тоест original https://toest.bg/editorial-28-sep-2-oct-2020/

В седмицата, в която Министерският съвет реши да предложи Петьо Блъсков да бъде награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ за „приноса му в развитието на българската журналистика“, можем или траурно да замълчим от погнуса, или гневно да закрещим от възмущение. Но няма как да не реагираме, защото основната причина да започнем да правим „Тоест“ беше именно непоносимостта ни към състоянието на журналистиката у нас, за което лицето Блъсков наистина има забележителен личен принос, но с отрицателен знак. Тъжно е второто по тежест държавно отличие у нас да бъде обезценявано така.


Иван Радев

И като отворихме дума за журналистиката… Тази седмица публикуваме нов текст от съвместната ни рубрика с Асоциацията на европейските журналисти „Хроники на инфодемията“. Негов автор е Иван Радев, а анализът му е посветен на лекарската и медийната етика при отразяването на специализирани теми, изискващи задълбочени експертни познания – като темата за COVID-19. Има христоматийни правила, които е добре да не бъдат забравяни.


Емилия Милчева

Емилия Милчева продължава да напомня важните въпроси, чиито отговори трябва да бъдат получени от играчите на политическата сцена в навечерието на наближаващите избори. Този път на прицел е БСП, която провокира достатъчно основания за колебания в своята опозиционност. Прочетете повече в тазседмичния вътрешнополитически анализ на Емилия „Ако БСП си събува обувките“.


Десислава Микова

За втора поредна година Десислава Микова печели награда от конкурса „Журналистика за развитие“ със свои текстове, публикувани в „Тоест“. Отличените този път репортажи са два текста за чеченските бежанци на полско-беларуската граница. Припомнете си ги: „На източната граница на ЕС: Бежанци в руска рулетка“ и „Марина, която поправя света“.

А тази седмица Деси отново ни връща към гръцкия остров Лесбос и лагера „Мория“, който беше унищожен от пожар. За това как преживяват дните след инцидента останалите без покрив бежанци – прочетете личните им разкази от мястото на събитието.


Светла Енчева

В края на миналата седмица една история изцапа имиджа на Пловдив като град на толерантността. Институциите се опитват да представят случилото се като детинщина, но дали наистина е така? И не е ли време да разберем, че приемането и нормализирането на омразата в обществения живот ще ни докара именно такива резултати (и по-лоши)? Светла Енчева разказва как „прочистването от гейове“ стана мейнстрийм у нас.


Венелина Попова

В четвъртък 123 интелектуалци в отворено писмо поискаха оставките на Бойко Борисов, Иван Гешев, Цвета Караянчева, Емил Кошлуков и Вежди Рашидов. Други 100 се присъединиха към тях в петък. А през седмицата Съюзът на съдиите в България призова членовете на Висшия съдебен съвет да обмислят решение за започване на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. По този повод Венелина Попова разговаря със съдия Нели Куцкова, бивш председател на ССБ, според която „благодарение на главния прокурор на все повече граждани им стана ясно колко сбъркан е моделът на прокуратурата в България“.

Възможно ли е с обещанията си за купуване на нови изтребители F-16 и друга бойна техника премиерът Борисов да прави отчаяни опити да умилостиви САЩ, които подготвят санкции спрямо участниците в „Северен поток 2“ и „Турски поток“? По този и други въпроси може да прочетете мнението на бившия военен министър Велизар Шаламанов, сега директор по сътрудничество с потребителите в Агенцията за комуникации и информация на НАТО. Още едно интервю на Венелина Попова, направено през седмицата.


Севда Семер

Нека завършим с хубава книга. Севда Семер в рубриката ни „На второ четене“ избра да ни припомни, че „Краят на земята“ от Мария Роса Лохо още се намира по лавиците на книжарниците. „Краят на земята е метафорична точка, която е повече вътре в нас, отколкото в географията“, пише Севда. „В този край може да има доста неудобни истини – за предварителните ни идеи за нас самите, културата, миналото, родителите, ролята ни в голямата картина. […] И е нужно всеки да стигне до граничните си точки, за да се научи да живее свободно.“

А ако живеете в Пловдив или през уикенда решите да отскочите дотам, напомняме ви, че в момента се провежда литературният фестивал „Пловдив чете“. Може да посетите събитията от съпътстващата програма, да се срещнете на живо с любими автори или да си купите прекрасни книги с щедри отстъпки от щандовете на издателствата на пл. „Централен“.

Приятно четене! И хубав уикенд!

Тоест“ разчита единствено на финансовата подкрепа на читателите си.