Седмицата в „Тоест“ (25–29 януари)

Post Syndicated from Тоест original https://toest.bg/editorial-25-29-january-2021/

Тоест

На 1 февруари 2018 г. публикувахме първите няколко текста и първото видео в toest.bg. Иначе казано, съвсем скоро ще имаме рожден ден. Три години, през които сме заедно с вас – нашите читатели, зрители, слушатели и дарители. И макар да обновяваме финансовите си отчети всеки месец, те не казват всичко. Затова подготвихме един обзорен редакционен материал за отминалата 2020 година, как се отрази тя на проекта „Тоест“ и какво предстои. Благодарим от сърце на всички, които по един или друг начин направиха възможно медията да просъществува през тези години.

В „Тоест“ вярваме, че обществената промяна е възможна, но е резултат от дълго бягане, затова нашият микс от теми гравитира около публицистиката и културата. Защото без да говорим за фундамента и принципите на едно общество, без анализи на възможните действия и посоки, без критични оценки на важните моменти от ежедневието – не можем да се засилим напред.


Емилия Милчева

Сделките за БТК, информационния конгломерат около „Нова телевизия“ и медиите на Пеевски са знакови. Не са лишени от база допусканията, че ветропоказателят ще се обърне в различна посока и че това са сигнали за ново раздаване на картите сред политическия ни „елит“. „Кой е следващият Пеевски?“, пита се Емилия Милчева в тазседмичния си вътрешнополитически анализ. Защото според нея той не е продукт на една партия (ДПС), а консенсусна инвестиция, и ако „дълбоката държава“ не бъде разглобена, смяната на посоката на вятъра или премахването на някоя и друга изхабена фигура няма да донесе необходимата промяна.


Венелина Попова

Къде е решението ли? Въпреки натиска на партньорите ни от ЕС и САЩ, Венелина Попова намеква, че единствено вотът на българите на 4 април е в състояние да обърка плановете и да застраши спокойствието в корупционния оазис на днешните български управляващи. „Държава на паралелните реалности“ е заглавието на нейния политически обзор в този брой.


Марин Бодаков

„Книги като „Творения“ от Велимир Хлебников се появяват сигурно веднъж на десетилетие“, твърди Марин Бодаков в увода си към интервюто с трима от „виновните“ за този културен подвиг – преводачите Иван Тотоманов и Бойко Ламбовски и художника Кирил Златков. За 700-страничния том с поезия и проза на големия руски творец, за влиянието му върху съвременната култура и за проекциите на различните исторически тенденции върху самия него и неговото творчество – прочетете в интервюто, озаглавено „Хлебников без зрелища“.


Време е за рубриката „По буквите“ и нови препоръки от Марин на книги, които заслужават вашето внимание. Този път неговият избор се спира на стихосбирката „Засечка“ на Валери Валериев, „Приказки за магазинчета“ от Ализ Мошони и „В сенките на утрешния ден. Диагноза на духовните страдания на нашето време“ от Йохан Хьойзинха.


Нева Мичева

Струва ли ви се, че сякаш повечето хора очакват някой друг да спаси света – или поне да им спусне рецепта? Особено преди избори. Но какво, ако на вас се падне тази отговорност? Най-новият въпрос в рубриката ни за читателски писма „Говори с Нева“ е точно такъв: „Ти как ще спасиш света?“ „Първо ще махна оръжията“, отговаря Нева Мичева. Но нали не мислите, че ще спре дотук…

Приятно четене!

Тоест“ разчита единствено на финансовата подкрепа на читателите си.