Пауза за основен ремонт

Post Syndicated from Тоест original https://www.toest.bg/toest-pauza/

Пауза за основен ремонт

Скъпи читатели, приятели и дарители,

„Тоест“ излиза в пауза до 1 февруари 2023 г.

Изминалите три години бяха трудни за всички ни. Здравна криза, икономическа несигурност, бомбардировки на един хвърлей от нашите граници, поредица от нестихващи вътрешнополитически кризи. Всичко това – в съчетание със засилена дезинформация и нарастващо обществено разделение. На този фон „Тоест“ не само оцеля, но и се е запътил към петата си годишнина. Време е за равносметка. И за по-съществени промени.

Нов сайт

От три години не сме променяли нищо в сайта на „Тоест“ – нито в дизайна му, нито по отношение на функционалността и сигурността му. Дошло е времето (ако разширим метафората от заглавието) не просто за основен ремонт, а за нова къща. И понеже я строим със собствени усилия и средства, се налага да ѝ отделим нужното време и внимание.

Реорганизация

Ще използваме тази пауза и за преструктуриране и разширяване на екипа. Заемането на няколко роли от един и същ човек е типично явление за малките организации с нисък бюджет, но е лоша практика и неминуемо води до некачествено изпълнение на някоя от ролите (оставяме настрана изтощението и демотивацията на самия човек). След паузата ще се радваме да ви представим двама нови редактори, както и специалист по маркетинг и комуникация, който ще ни помогне да подобрим общуването с нашата аудитория и да я разширим.

Привличане на нови автори и разширяване на темите

Осъзнаваме, че в последно време и особено през последната година доста свихме кръга от автори и теми, а с това – и количеството материали в „Тоест“. След внезапната загуба на ключова фигура в нашия екип – Марин Бодаков – зейна пропаст не само в сърцата ни. Много разчитахме на него в работния процес. Изникнеше ли тема, той или бързо я разработваше сам, или намираше кой да го направи. Заедно с това изтощението от последните три години на пандемия, война и разделение оставиха своя отпечатък у всички ни.

Това, разбира се, не бива да ни отказва. През 2023 г. планираме да разширим темите и форматите на съдържанието в „Тоест“ и да привлечем нови автори – не само настоящи и бъдещи журналисти, но и експерти от различни сфери, които да хвърлят светлина върху специфичните проблеми в областите си на компетентност и така да поставят началото на един смислен обществен дебат – цел на „Тоест“ от самото начало. Искрено вярваме, че задълбоченото разбиране на актуалните процеси в гражданското общество е път към укрепване на демократичния диалог и цялостно подобряване на средата. Ако и вие припознавате тези ценности и искате да се присъедините към нас като автори или да ни подскажете интересна тема, много ще се радваме да ни пишете на editors[@]toest.bg.

Смяна на модела на финансиране

След близо пет години финансиране изцяло от читателски дарения стигнахме до извода, че този модел е крайно недостатъчен за устойчивото съществуване на една медия, била тя и скромна. В случая не говорим за малък недостиг и за нужда от плавен растеж на приходите, а за значително (многократно) увеличение. Във футъра на нашия сайт има постоянен линк към месечните ни отчети – за целия период от създаването на медията до момента. Може да видите, че сме се издържали с 3000–4000 лв. на месец – колкото средно са пристигали по сметките ни. Каквото не е достигало, сме компенсирали с доброволен труд на основния екип, помощ от приятели и крайно пестеливо харчене за всичко извън създаването на съдържание.

Няма как да продължим по този начин. Ако искаме да работим професионално, структурирано и с хоризонт за развитие, се налага да потърсим и други форми на финансиране извън краудфъндинга.

*

Логично е, че всички изброени дотук цели и задачи са взаимносвързани и взаимнозависими, но първите крачки са направени. През 2023 г. очаквайте една подобрена версия на „Тоест“. Петата годишнина на медията на 1 февруари ще е чудесен повод за ново начало. Дотогава ни стискайте палци!

Искрено ваши,
Екипът на „Тоест“