Varta Portable PowerBank Slim

Post Syndicated from Yovko Lambrev original https://yovko.net/varta-portable-powerbank-slim/

Като човек, който използва много технологични джаджи, непрекъснато имам нужда и от преносима батерия, от която да мога да заредя телефон или таблет, в случай че съм в движение, навън, работя извън офис или просто съм забравил да заредя някое устройство. Най-критичното нещо е смартфонът ми, понеже навън го използвам и като Wi-Fi access point, който осигурява интернета за компютъра или таблета ми. Избягвам всякакви публични Wi-Fi мрежи. Този режим на работа доста бързо хаби батерията на телефона и възможността да презаредя в движение ми е важна. Дори да не ми се наложи да я ползвам, присъствието на преносима батерия наблизо успокоява духа и чакрите ми. 🙂

През последните 6-7 години използвах китайска „куча марка“ литиево-йонна (Li-ion) акумулаторна батерия с 12000mAh капацитет и до днес съм доволен от нея. Тя все още работи прилично, макар и позагубила част от капацитета си, което е напълно нормално. И макар че все още с нея мога безгрижно да заредя два пъти телефона си или поне веднъж донякъде iPad-а си, 6-7 години са много време за една литиево-йонна батерия, затова напоследък започнах да се оглеждам за нова. Към причините да искам да я сменя трябва да добавя теглото ѝ, което в никакъв случай не е пренебрежимо, както и факта, че изходите ѝ са само USB, което допреди няколко години беше окей, но напоследък имам все повече нужда от USB-C без допълнителни кабели или преходници. И най-голямата грижа със старата ми батерия беше, че максималният ѝ изходен ток е едва 2A, което прави едновременното зареждане на две устройства твърде бавно, а често и неефективно, ако едното от тях е таблетът ми, който сам изисква толкова.

И докато умувах над това каква по-нова батерия да си взема, Varta България ми предложиха да тествам тяхната Varta Portable PowerBank Slim и то точно модела от 12000mAh. Няма да крия, че веднага се съгласих.

Varta PowerBank Slim 12000mAh and MacBook Air Space Gray

Както личи от снимката, цветът ѝ е почти напълно идентичен с този на моя MacBook (Space Gray), с една идея по-тъмен нюанс. Това, което ме накара да проявя интерес обаче, бяха няколко други неща. На първо място приличният капацитет от 12000mAh (44Wh), металният корпус (старата ми батерия беше пластмасова и много внимавах да не я ударя или счупя, а това никак не е добре да се случва на литиево-йонни акумулатори) и на този фон съвсем разумното тегло от 390 грама.

Всъщност Varta Portable PowerBank е литиево-полимерна батерия и вероятно всеки е чувал, че това е по-нова технология от литиево-йонните акумулатори, но всъщност от значение са няколко разлики. Електролитът при литиево-полимерните батерии е сухо или гелообразно вещество, което намалява риска от изтичането му при някаква авария с батерията. Отделно, самите литиево-полимерни акумулатори са по-гъвкави и здрави, като в същото време могат да бъдат много тънки. Не е случайно, че Varta са решили да проектират своя тънка (slim) батерия именно с литиево-полимерна технология.

Класическите литиево-йонни батерии не понасят добре удари или прегряване, стареят с времето, крият по-голям риск от тях да изтече електролит, да се подуят или дори да се самозапалят. Това последното е много рядък случай и се дължи предимно на икономии при производството, а не толкова на технологията. Но затова е важно да си купувате батерии от реномиран производител, дори когато са малко по-скъпи.

Иначе въпросната Varta PowerBank Slim въпреки приличния си капацитет от 12000mAh е наистина тънка – малко повече от сантиметър. За сметка на това е по-широкичка. Ако се търси нещо, което да е по-близо до размерите на телефон или лесно да се побира в джоба на дънките, е по-разумно да се избере по-малкия модел от 6000mAh, стига този капацитет да е достатъчен (за iPad не е).

Varta PowerBank Slim 12000mAh size

С 12000mAh модел Varta твърдят, че може да се зареди пет пъти телефон или два пъти таблет. Вярно е, стига батерията на телефона да не е по-голяма от 2200-2300mAh или тази на таблета – по-голяма от 6000mAh. Батерията на моя iPhone е 2700mAh, а тази на iPad-а ми почти 9000mAh, съответно със заредена догоре Varta PowerBank Slim 12000mAh мога да презаредя изцяло четири пъти телефона си или пък веднъж него и веднъж iPad-а си. Пробвано е вече, така се получи.

Това, което ме прави двойно по-щастлив, е, че максималният изходен ток на моята Varta PowerBank Slim е 3A, достатъчно да зареждам едновременно телефона и таблета си. Портативната батерия има два изхода, които осигуряват 5V напрежение – единият е класическо USB с максимален ток до 2,4A, а другият USB-C с 3A ток. Този последният порт може да се ползва и за презареждане на самата Varta PowerBank Slim, което всъщност е по-бързият начин да се направи това с прилично зарядно и USB-C кабел. Иначе батерията има и MicroUSB порт, предназначен само за зареждане. В окомплектовката на батерията идва нужният за целта USB-to-MicroUSB кабел.

Varta PowerBank Slim 12000mAh ports

Батерията няма свое зарядно. Предполага се, че всеки има такова вече. Добре е да се ползва някое по-мощно, спестява време. Varta твърдят, че с 1500mA през MicroUSB порта батерията се презарежда за около осем часа и половина. Не съм засичал с хронометър, но мога да потвърдя, че батерията се зарежда за около 8 часа (една нощ) с такова зарядно и могат да се спестят 2-3 часа от тях, ползвайки хубаво USB-C зарядно (това от новите MacBook-ци също става).

Какво ми липсва ли? Май нищо. Изкушавам се да измрънкам за PD/IQ (за да мога да дозареждам и компютъра си), но нито капацитетът ще ми е достатъчен, нито е справедливо да мрънкам за такова нещо, при положение че крайната цена на дребно на Varta Portable PowerBank 12000mAh Slim е само 80 лева – за това чудесно, а и стилно устройство, което успешно ме спасява от липсата на електрически контакти около мен. 🙂