Менте-маските купени от България стигнаха и до Германия с фалшиви сертификати

Post Syndicated from Атанас Чобанов original https://bivol.bg/ryzur-masks-spiegel.html

вторник 29 декември 2020


Некачествени китайски респиратори от производителя Ryzur са раздадени на учителите в провинция Баден-Вюртемберг, пише Шпигел. Според проучване на авторитетното немско издание тези маски са с фалшиви сертификати от лабораторията DEKRA и трябва веднага да бъдат изтеглени от употреба. Немските власти обаче не знаели за тази измама.

В България един милион бройки от същите маски бяха закупени от правителството с европейски средства през месец май. Тогава Биволъ разкри, че тези маски са с най-ниската оценка за филтрация от референтна американска лаборатория. Маските на Ryzur се представят най-зле сред 92 изследвани модела /виж тук/. Максималната ефективност на филтъра на тази маска е едва 33,9%! Това е скандално ниско спрямо заявените 95% за този клас респиратори. На практика тази маска не предпазва изобщо от вдишване на коронавируса.  Пълният доклад от проучването може да бъде видян тук.

Как България купи с европари китайски маски-менте

Същите маски-менте са стигнали до немските учители тази есен и на тях се вижда печат за тест от авторитетната лаборатория DEKRA. Директорът на DEKRA Йорг-Тим Килиш обаче е заявил, че тези маски не са тествани от неговата лаборатория и “не трябва да се раздават при никакви обстоятелства”.

“Раздадените вече маски трябва да бъдат изтеглени веднага” – казва Килиш.

Шпигел са потърсили коментар от компетентните регионални министерства на социалните грижи и културата, които са отрекли, че раздават некачествени маски. Чиновниците обаче не знаели, че печатите на DEKRA са фалшифицирани.

Българският опит с тези маски е още по-скандален, тъй като те бяха рекламирани като медицински изделия и това е записано и в договора за покупката им, с който Биволъ разполага. Доставените със самолети маски обаче не бяха медицински по стандарта GB19083-2010 /виж тук/, а обикновени респиратори по стандарта GB2626 /виж тук/. Те не ставаха за употреба от здравните работници.

На поръчаните от България маски също имаше фалшиви печати от американската агенция за безопасност на лекарствата FDA и за европейско качество CE.  Това не попречи пратката да бъде усвоена. Маските бяха раздадени на служители на МВР, Агенция “Митници” и в други институции на “първа линия”. въпреки установените факти за тяхната неефективност и фалшивата документация.