2023-11-11 откъде започват в наши дни junior администраторите?

Post Syndicated from Vasil Kolev original https://vasil.ludost.net/blog/?p=3469

От време на време задавам тоя въпрос (и си мислех, че вече съм го блогвал, ама не откривам къде) – в наши дни, откъде започват junior системните администратори? Говорим за съвсем начинаещи, първа работа, горе-долу знаят как се държи клавиатура, и имат желание…

Едно време се започваше от support в близкото ISP. Там имаше всякакви мрежови и клиентски проблеми, човек научаваше, че user-ите лъжат (особено като ги питаш “нещо променяно ли е”), и малко по малко се попиваше от по-старшите и админите, така че да може да се научи къде да рови, какво да очаква и как да оправя разни по-дълбоки проблеми. Понеже работата никога не беше малко, почваха да се дават на човека по-сложни и по-сложни задачи, и така.
(“наградата за добре свършената работа е още работа” не е нещо лошо 🙂 )

Също имаше достатъчно места (малки фирмички на някой роднина/познат на роднини), дето имаше нужда някой да им поддържа компютрите и където имаше достатъчно потребители, на чиито гръб да се научиш.

В наши дни май не е така, или поне аз не знам. Има от време на време някакви junior обяви, но като съм имал някакви такива интервюта и разговори, не мога да кажа на хората къде е добре за тях да отидат, ако нямат предишен опит.
(support-а в isp-тата в наши дни са хора, дето четат сценарий стъпка по стъпка и ако не беше толкова модерно заменянето на хора с AI, щяха да са ги заменили със shell script)

Една идея, която давам на хората, е да правят неща сами вкъщи. Може би аз съм в някаква изкривена среда, но повечето ми колеги имат нещо вкъщи, с което си играят, едно-две-три съвърчета, малка мрежа, собственоръчно правен rack… Това дава доста възможности да се научат някакви неща, основно на собствен гръб (или на хората, живеещи с човека).
От друга страна, не всички имат възможност, и не всички могат съвсем самостоятелно да започнат. До някакъв момент си мислех, че всички хора са/трябва да са такива, но с годините се поразубедих (и няма как да очаквам, че всички биха били като мен).

Липсва ми и това, че при мен няма такъв вариант. Естеството на работата за момента изглежда такова, че няма как да учим някой от нулата – няма капацитет и подходяща работа. От нещата, които искам да променя е, само дето още не съм измислил как…

Та, откъде в наши дни могат да почнат junior администраторите, дайте идея.