Седмицата в „Тоест“ (31 август – 4 септември)

Post Syndicated from Тоест original https://toest.bg/editorial-31-aug-4-sep-2020/

След горещото протестно лято ни очаква и сложна политическа есен. Тя започна твърде рязко, след като продължилите два месеца мирни протести бяха прегазени от полицията и жандармерията с несъразмерна сила и ярост, с арести и безогледен побой над граждани и журналисти. Ако има някаква добра новина след всички последни събития, това е, че вече не е възможно България да остане извън вниманието на европейските и световните медии и политици.


Николета Атанасова

Николета Атанасова бе из улиците на София през нощта на въпросния 2 септември. Нейният репортаж от горещите точки на протеста включва преки наблюдения на случилото се около нея, както и разговори с протестиращи и представители на полицията. Съдържа и най-важния въпрос – кой е отговорен за полицейските репресии онази нощ. Нищо че отговорът е очевиден.


Емилия Милчева

Емилия Милчева също следи от първо лице протестите от Росенец до София и в тазседмичния си анализ тя пише, че реално те вече постигнаха най-голямата си победа – да гарантират невъзможността текущото управление да продължи, дори и чрез кръпки и патерици, като идеите за експертен кабинет. Според нея не протестите ще съборят Борисов, защото той вече е изваден от уравнението и е само една от пречките пред по-голямата цел – реална демокрация и независими институции в България. А за това ще е важно за кого и как ще гласуват българите на следващите избори.


Венелина Попова

Венелина Попова е фокусирала своя вътрешнополитически коментар именно върху идеята за експертен кабинет и макар да я намира за пагубна за развитието на България, не изключва именно това да е краткосрочният опит на статуквото да излезе от патовата ситуация, в която се намира. Според нея ключов фактор за намиране на позитивно за бъдещето на страната ни развитие е енергията на протестите да се съхрани и увеличава.


Надежда Цекулова

Въпросът „за“ и „против“ носенето на маски като предпазно средство срещу разпространението на COVID-19 е една от основните дъвки на дезинформацията. Уви, някои обществени фактори, които иначе трябваше да дефинират правилата и да обяснят детайлите, проявиха колебливост и спомогнаха за информационния хаос. В съвместната ни рубрика с Асоциацията на европейските журналисти тази седмица Надежда Цекулова проследява развитието на темата с маските и допълва важни детайли, които все някак не се акцентират достатъчно.


Десислава Милева

Осем жени в България загубиха живота си в резултат на домашно насилие само през двата месеца на извънредното положение у нас. Когато точно преди една година във Франция масово започват да лепят послания на публични места, за да привлекат вниманието върху проблема, средно в страната на всеки 48 часа една жена бива убита от партньора си. Десислава Милева разговаря с част от активистките за кампанията им в един емоционално труден, но задължителен за четене текст.


Стефан Русинов

Стефан Русинов, който води нашата рубрика „Китай отвътре“, проведе едно много необичайно интервю с необичайно интересен себеседник – американския фантаст от китайски произход Кен Лиу, носител на много престижни награди и като автор, и като преводач. Опитът на Лиу като софтуерен инженер и правен консултант добавя онази щипка реалност във фантастиката, която пише.


И накрая нека завършим с три нови книги, които привлякоха вниманието на Марин Бодаков за рубриката му „По буквите“. Този път това са антологията на Иван Вазов, съставена от Борис Христов, „Микроскрипти“ на Роберт Валзер, която Марин определя като артистичен обект – рядкост за българската издателска култура, и сборникът с есета на Маргьорит Дюрас „Материалният живот“.

Приятно четене! И можете да купите през уикенда някоя играчка за ваше или близко дете от „Хиполенд“ в знак на несъгласие с поредната репресия на държавата.

Тоест“ разчита единствено на финансовата подкрепа на читателите си.