Какво ще се промени с нови избори?

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3733

Аргументът „защо пак нови избори, нищо няма да се промени“ се среща често. Срещаше се и 2013г, когато протестирахме срещу кабинета на БСП и ДПС. И в двата случая, това е аргумент на тези, които се притесняват от избори. И е неверен по няколко причини.

  • Вече е ясно, че ГЕРБ няма да управлява – на предишните избори не беше ясно – много хора мислеха, че ще има пак някой трик, някое тайно съглашение по нощите и че щяхме да осъмнем с кабинет Борисов 4 или в най-добрия случай ГЕРБ 4 с Борисов, раздаващ задачи от „зайчарника“. Партиите в парламента удържаха обещанието си и без да формират управленска коалиция помежду си, не дадоха власт на ГЕРБ. Това е много значително, защото хората, които гласуват по принцип за победителя и/или за това да има управление, вече нямат причина да гласуват за ГЕРБ, защото те са в изолация и е ясно, че няма да управляват. Това води със себе си освен директно загубените гласове, и косвено загубените от корпоративните мрежи, които са чакали държавни пари по линия на управлението и затова са насочвали ресурс към ГЕРБ – ако те нямат такива гаранции, няма причина да наливат контролираните от тях гласове в празната каца на ГЕРБ. Не казвам, че ще мигрират към други партии, но може да се снишат.
  • Опозиционните партии показаха принципност и конструктивност – Демократична България, Има такъв народ и Изправи се! показаха, че макар да имат фундаментални различия по много теми, могат да бъдат конструктивни по общи цели (т.нар. „тематични мнозинства“) и че не ги влече управлението на всяка цена. При ДБ и ИТН (слагам ДБ на първо място, защото съм част от тази коалиция) това според мен ще донесе допълнителни гласове. ИСМВ имат проблеми с кохерентността на групата си, които могат да нулират позитивите от тези няколко седмици.
  • Промените в Избирателния кодекс ще донесат макар и малка промяна на баланса – към по-честни избори. Повече хора ще имат достъп до това да упражняват правото си на глас (дали в чужбина или след улеснена регистрация по настоящ адрес), а новата ЦИК няма да саботира изборния процес като предходната. Ще отпаднат и изкривяванията, получени заради недействителни бюлетини (дали нарочно направени невалидни или заради леко излизане на химикала от квадратчето). Ще отпаднат грешките при броенето. Няма да могат да бъдат снимани бюлетини и разнасяни бюлетини в „българска нишка“, така че тези, с купен и контролиран вот ще имат теоретичната възможност да го упражнят по-свободно. Всичко това на куп не е фундаментална разлика, защото изборните правила и механики сами по себе си не променят значително нещата, но разлика ще има и тя ще е към по-добро. Към изборния процес добавяме и факта, че вече новите партии ще имат представители в секционните комисии навсякъде и ще могат не просто като наблюдатели и застъпници да гарантират за честността на изборите.
  • Служебният кабинет ще бъде фактор. Не бих възлагал големи надежди който и да е служебен кабинет да свърши твърде много неща, но е ясно настроението на Радев за възпиране на инструментите на ГЕРБ – дори ако МВР си свърши работата и реално противодейства на купуването на гласове, ще е достатъчна промяна. А има хипотетична възможност да направи и повече от това.
  • Летният сезон – избори през лятото и след дълга пандемична зима няма начин да не се отрази на активността. Как ще се разпредели този ефект по различните партии ще видим, но със сигурност за немалко хора финалът на европейското първенство по футбол, гледан с бира на морето, ще е по-интересен от изборна нощ със скучни анализатори. Но от партиите зависи да покажат, че гласуването на тези избори ще бъде дори по-важно от на предходните.

Какви ще бъдат резултатите – не мога да предскажа. Бих допуснал спад при ГЕРБ, покачване при Демократична България и Има такъв народ. Разбира се, това зависи от работата в кампанията – няма нищо дадено и гарантирано. Обединение на патриотичните останки, което обаче далеч не им гарантира прескачане на бариерата. Дали ще може да се сформира управление и какво ще бъде то е твърде рано да се каже, но в тази кампания партиите ще трябва да покажат готовността си да управляват и яснота на управленската си визия. И от това ще зависи колко точно ръст ще имат и колко точно ще отслабне ГЕРБ.

Но резултатът от следващите избори ще бъде различен, ще доведе до различна конфигурация и различни възможности за управление. Какви ще бъдат те – ще кажат избирателите.

Материалът Какво ще се промени с нови избори? е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.