Въпроси и отговори за следизборните сглобки

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3788

Чета коментари и анализи на следизборната обстановка и доста въпроси и обвинения към Демократична България. Ето ги накуп и техните кратки отговори.

Искате ли постове?

Не. И много пъти сме казвали изрично, че постове не ни интетесуват и не са условие за подкрепа.

А защо искате да се консултира с вас състава на кабинета?

За да има гаранции, че съставът ще отговаря на приоритетите ни и на очакванията на избирателите и да посочим навреме кои са неприемливи. Например когато лустрацията е приоритет, не може вътрешният министър да е агент на ДС.

Не обявихте ли бланкетна подкрепа в предния парламент и в кампанията, защот сега поставяте условия?

Никога не сме обявявали бланкетна подкрепа. Условията винаги са били 12-те ни приоритета. Обявявали сме пълна готовност за разговори, не пълна готовност за подкрепа.

Христо Иванов иска ли да е министър или главен прокурор?

Не. Христо Иванов е политик, а политици не трябва да са главни прокурори. Бил е министър и е подал оставка – ако целта му беше просто да е министър, щеше да си стои.

Отричате ли правото на първия да състави кабинет?

Не, те имат пълното право да го направят. Но ако очакват подкрепа за този кабинет, не може предложението да е „всичко или нищо“. Подкрепящите го трябва да имат уверение какво точно ще прави този кабинет, така че подкрепата да е на база на общи цели.

Говорите само за ДПС, забравихте ли Борисов?

Не. Но ДПС изоставя Борисов и търси нов „гостоприемник“. Борисов не трябва повече да управлява, но ние искаме смяна на Д(П)С модела, а не просто на последното му проявление.

Ако нямате доказателства за връзки с ДПС, защо поставяте условия?

За да гарантираме, че наистина няма да има зависимост от „златния пръст“ на ДПС. Комисиите за Росенец и ТЕЦ Варна биха били неприемливи за Доган.

Защо с 34 депутати поставяте условия на победителя?

Защото представляваме 350 хиляди избиратели и не можем безусловно да дадем тяхната подкрепа за неща, за които не са гласували.

Защо толкова искате да управлявате?

Да сме в опозиция за нас е по-лесно – били сме 4 г. в опозиция. Но всяка партия съществува, за да реализира идеите си. Затова правим усилие да сме част от парламентарно мнозинство, което да реализира смяна на модела. Ако това е невъзможно, сме готови и за нови избори, и да бъдем в опозиция.

Материалът Въпроси и отговори за следизборните сглобки е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.