В отговор на Борисов относно машинното гласуване

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3825

Бойко Борисов ме споменал поименно в свой коментар за машинното гласуване. Както обикновено, фриволно борави с фактите, затова трябва да уточня някои неща. Нашите усилия за подобряване на честността на изборите са последователни и конструктивни и не са от вчера. Борисов казал (във връзка с писмо на Демократична България до ЦИК)

Но сега колегите от „Да, България“ поискаха от ЦИК да извърши нова проверка на машините за гласуване – я виж ти. В писмо до ЦИК експертите посочват, че са необходими още тестове, които да гарантират честността на вота. Те имаха представители досега при кода, само че сега нямат и вече и те дълго изброяват къде са рисковете. И ние настоявахме да има одит на машините. Г-н Божанов, от месеци ви споделяме съмненията си, че правят далавери. Тези 0,8 процента ги броиха 3 дни, за да изкарат Слави първи, не помните ли“

По същество:

  • От Да, България настояваме за независим одит на машините от 2017 г. Настоявахме за него го за изборите през април – тогава мнозинството на ГЕРБ и ДПС игнорира предложенията ни. Искахме го през юли, но тогава имаше валиден аргумент – използването на идентичен софтуер с априлския. Така че опитът му да изкара, че сега сме се сетили, е доста нелеп.
  • “Те имаха представители досега при кода” – представители сме нямали “при кода”. Аз бях представител при удостоверяването, където обсъждахме доста технически аспекти. (Там ГЕРБ не помня да имаха експерт, въпреки всичките им публични изяви по темата. Когато се стигна до “работа, работа, работа”, те си мълчаха.)
  • 0.8 процента не са ги броили три дни – от много години на избори последните под 1% не се въвеждат в сайта на ЦИК, докато не е минала втората проверка на протоколите в ЦИК (първата е в РИК). Тъй като има хартиени протоколи, финалните резултати не се обявяват. Борисов и и хората им в ЦИК знаят това и е демагогия да говорят такива неща.

Напомням също така, че измененията в Изборния кодекс през април, с които се въведе задължителен достъп до изходния код за представителите на партиите и коалициите, беше на Демократична България. ГЕРБ не го подкрепи.

Всъщност, писмото, което изпратихме тази седмица до ЦИК е почти идентично на писмо, което бяхме изпратили за изборите през юли. Опитите ни да подобрим процеса не са от вчера, но нямаме намерение да влизаме в тона на Борисов, че някой манипулира изборите. Не го правихме дори когато мнозинството в ЦИК беше тяхно. Призовавам Борисов и колегите му в ГЕРБ към по-отговорно и последователно поведение спрямо изборния процес и към по-внимателно боравене с фактите. И се надявам да видя техен представител на удостоверяването на машините този път.

Материалът В отговор на Борисов относно машинното гласуване е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.