Кандидат съм за народен представител в София област

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3830

Днес Демократична България внесе кандидатските листи за изборите на 14 ноември. Водач съм на листата в 26 МИР – София област. Част съм и от листата в 23-ти МИР в София, но на по-задно място.

Аз съм експерт по електронно управление и вярвам, че тази тема е особено важна именно за Софийска област. Защо?

За да не трябва да хората да казват “отивам до София да оправя едни документи”, всяко взаимодействие с държавата може и трябва да става от компютъра или телефона ни.

В останалите 27 области на страната голяма част от жителите живеят в областния град и в общия случай не пътуват дълго, когато им се наложи да използват някаква административна услуга от държавата. Докато жителите на Софийска област трябва да заделят повече време и да направят повече разходи, за да си свършат работата с институциите, които се намират в София – областната администрация, териториалната дирекция на НАП, кадастъра, агенцията по вписванията, областната дирекция на МВР… Някои от тях имат изнесени офиси в градовете в областта, но това не винаги е достатъчно, а и не е необходимо.

Електронното управление е важно и по много други причини, които съм коментирал в кампанията през юни.

Водач на ГЕРБ в Софийска област е не кой да е, а Младен Маринов, вътрешният министър на Бойко Борисов, при когото електронната идентификация не помръдна. А тя е ключът към електронното управление.

Няма да пестя сили в работата си и по други важни за областта теми, като здравеопазването, образованието, водата, транспорта, природните богатства и техния потенциал.

Необходимо е да опазваме горите – там съвременните технологии също могат да са много полезни за установяване и спиране на незаконни сечи.

Необходима е и крайградска железница, така че хиляди хора, идващи да работят в София, да имат удобен и уютен транспорт, вместо да висят в задръствания сутрин и вечер.

Необходими са и много други политики, с които животът в страната да стане по-добър и по-достоен. По всички проблеми ще работя в открито сътрудничество с местните общности и с експертите и депутатите на Демократична България.

Но за да може промяната да бъде устойчива и България да ускори модернизацията си, е необходимо първо да не допуснем връщането на ГЕРБ и ДПС във властта – те дълго време я използваха за съвсем други цели. Трябва да реформираме из основи съдебната система и регулаторните органи. Без това няма как да си гарантираме свободата, законността и конкуренцията.

Предизборната кампания ще бъде трудна и поради разрастващата се вълна на епидемията, както и поради есенно-зимното време. Когато срещите с избирателите на живо са невъзможни, ще използвам всички технологични средства за дистанционен разговор.

Материалът Кандидат съм за народен представител в София област е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.