Въпроси и отговори за отказа на РИК и ЦИК да регистрира листата на Демократична България

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3834

Тъй като днес се натрупаха доста въпроси по казуса с електронните подписи и листата в Стара Загора, правя компилация от тях и техните отговори:

Въпрос: Внесли ли сте всички документи в електронен вид или само разпечатка на електронния подпис на хартия, както пишеше в някои медии?

Отговор: И РИК на своето заседание, и ЦИК в решението си признават, че всички необходими документи са внесени в електронен вид, в рамките на срока, свалени са от флаш-паметта на компютър на РИК и подписите са проверени. След това РИК в решението си прикриват тези детайли.

Въпрос: Какъв тогава е проблемът, ако всичко е внесено както трябва?

Отговор: Проблемите според РИК и ЦИК са различни. Според РИК липсва „вярно с оригинала“ на хартиена разпечатка на оригиналния документ, без каквато те твърдят, че документите са невалидни (въпреки, че са свалили и проверили оригиналите). Проблемът според ЦИК е, че изобщо не може да се използват електронни подписи, въпреки, че европейският регламент, който приравнява електронния подпис на саморъчен се прилага пряко, а РИК и ЦИК са задължение да приемат електронни документи и да признават квалифицираните електронни подписи без да има предварителна уговорка със заявителя.

Въпрос: Защо твърдите, че има атака от ГЕРБ, при положение, че те отричат, посочвайки, че председателката на РИК 27 е от ИТН?

Отговор: Освен решението за потвърждаване на отказа, ЦИК приема да изпрати на всички районни комисии писмо, с което да събере информация дали има подадени листи с електронен подпис (които биха били в нарушение съгласно мотивите на приетото от ЦИК решение). Предложението за това е на Красимир Ципов от ГЕРБ. Подкрепено, отново, от всички останали (без представителите на ДБ).

Въпрос: Нормално ли е да се внасят листите в последния ден?

Отговор: абсолютно нормално е – на практика всички значими партии го правят в последния ден, защото това дава гъвкавост в особени ситуации. Ако видите решенията на РИК 27, решеняита за регистрация на ДБ, ГЕРБ, БСП, ДПС, ИБНИ и ПП са от 12-ти. Само на ИТН е от 11-ти.

Въпрос: Защо ги подавате с електронен подпис, а не на хартия като всички останали?

Отговор: Този въпрос е принципен – когато твърдим, че дигитализацията е приоритет, е редно да изпозлваме правата си според действащото законодателство. И да ги защитаваме, когато се чуе редовната реплика на администрацията: „Това не може с електронен подпис!“

Въпрос: Това значи ли, че ще останете без листа?

Отговор: Административният съд в Стара Загора ще реши, след като обжалваме пред него.

Материалът Въпроси и отговори за отказа на РИК и ЦИК да регистрира листата на Демократична България е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.