За Инфлацията, Цената за Недвижим Имот и Националното Преброяване. Какво да очакваме?

Post Syndicated from VassilKendov original http://kendov.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82/

– Покачването на цените на имотите поради инфлация е различно от покачването поради нарастване на търсенето с цел задоволяване на нуждите.

– Преброяването ще даде доста ясна представа както за населението, така и за празните имоти.

– Защо в други стролици по света няма толкова празни недвижими имоти като в България?

В последните месеци стана много модерно да се говори за ИНФЛАЦИЯ. Винаги се посочват цените на строителните материали и металите. Понякога и олиото.
В общия случай, щом се говори активно за инфлация, тя вече е факт. Но как тя влияе върху живота на хората е съвсем „друга бира”. Колко често си купуват метали? А колко пари давате за олио месечно?
Да… Предметите от метал, които купувате и храните, които съдържат олио ще повишат цените си, но ако се замислите точно тези покупки няма да натоварят много семейния Ви бюджет.
Виж обаче тока, газта и водата са нещо базово. Те влияят върху цената на всички стоки и всички производства.

Но да се върем на цените на недвижимите имоти. Защо се покачват и защо БНБ смята, че се формира балон?

За последната година и половина, централната банка на САЩ (Федералният резерв – ФЕД) увеличи паричната маса в обращение от 6,3 трильона на 19 трильона долара (БВП на България е около 69 млр. Долата). Подобно е положението и с Европейската централна банка – ЕЦБ
Това в комбинация с локдауните и спиране на производството от една страна, а от друга с изплащането на помощи за стоене вкъщи няма как да не доведе до инфлация.
На този етап проучванията показват, че 30% от БВП на САЩ и 35% от БВП на Великобритания се формират благодарение на допълнителната парична маса в обращение, която бе пусната на пазара във връзка с количествените облекчения за Ковид пандемията.

Сами разбирате, че няма как част от тези новонапечтани пари да не стигне до България по различни канали. Затова и депозитите в БНБ растат ежемесечно, а самата БНБ смята, че се формира балон.
Според наблюденията от консултантския ми бизнес (а и не само) в България няма много алтернативи за инвестиция (има но не много). Ако имаш спестени или заделени 50 – 100 хиляди лева няма много места, където да ги инвестираш. А докато в Европа и САЩ се печатат пари, заделените пари в банки ще продължават да растат, макар и концентрирани в много малко фирми и физически лица. Броят на малките депозити намалява за сметка на големите, които се увеличават като обем, но слабо нарастват като бройка.

С други думи пари има, но няма в какво да се инвестират така, че да носят доходност.

От другата страна стои инфлацията и нулевите лихви по депозитите в банките. От Коледа няколко банки дори обмислят прилагането на отрицателни лихви по депозитите над определена сума. Тоест ще плащате на банките за да си държите парите при тях.

На този фон покупката на недвижим имот изглежда една от малкото алтернативи за „инвестиция” и запазване на стойността на спестяванията. Но дали е така ще стане ясно след Националното Преброяване.

Националното преброяване не е само за хората!

Ако обърнете внимание дори името на преброяването е „Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България.”

Към днешна дата според община София, на нейна територия има около 200 000 необитаеми жилища. Представяте ли си в някоя друга столица в ЕС или дори по света да има 200 000 необитаеми жилища?
С това преброяване ще стане пределно ясно какви площи стоят необитаеми и ако общините си дадат ясна оценка за ситуацията веднага биха повишили данъците върху имотите. Празните имоти носят много сериозни проблеми със себе си. В малките населени места се рушат и пречат да се заселят нови жители (поради множеството наследници и невъзможност за продажба), а в големите градове има постоянен проблем с плащането на входните такси и ръста на наемните цени.

При всички случаи всяка община би спечелила от вдигане на данъците върху всеки следващ имот освен основния и това рано или късно ще бъде забелязано от кметове, и общински съвети.

За срещи и консултации по банкови неволи, моля използвайте посочената форма.

[contact-form-7]

Ефект от Преброяването върху цените на недвижимите имоти.

Ако се окаже, че жилищният фонд в България надхвърля значително нуждите от място за обитание на българските граждани, това неминуемо ще натисне пазара на имотите надолу. Мантрата, че всички бягат в големите градове ще се поизчерпа, особено ако Община София се окаже права, че на нейна територия има 200 000 необитаеми имота. На дневен ред ще бъде въпросът – КАК ДА НАКАРАМЕ СОБСВЕНИЦИТЕ НА ТЕЗИ ИМОТИ да учатсват в икономическия живот на общината?

В този ред на мисли, цените на недвижимите имоти ще се влияят от следните 6 фактора
– Печатане на пари от централните банки.
– Инфлация, омбинирана с липсата на алтернатива за инвестиране в България
– Действия на БНБ за ограничаване на жилищното кредитиране
– Резултати от преброяване на населението и жилищния фонд в Република България
– Промяна в данъчната политика на общините
– Продължаване или спиране на „кредитната ваканция” от българските банки (Този фактор е специфичен и за него ще говорим в отделно видео.)

Кой от горните фактори ще вземе превес е много трудно да се определи и зависи от по-скоро политически, а не икономически решения. Моят опит показва, че пазара в България е доста инертен и на пръв поглед незначими промени в горните 6 фактора може да обърне тренда в цените и пазара.

Ако решите, че тази статия Ви е била полезна, моля споделете я във Фейсбук и се абинирайте за канала в Youtube

The post За Инфлацията, Цената за Недвижим Имот и Националното Преброяване. Какво да очакваме? appeared first on Kendov.com.