10 бюрократични пречки, чието премахване започнахме

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3947

В рамките на предходна кампания публикувах списък с бюрократични пречки, за чието отпадане ще работя. Ето ревизирана версия, с прогреса, който постигнахме за седем месеца:

1. Удостоверенията – голяма част от обикалянето по гишета е събирането на удостоверения и бележки за данни, които администрацията има за вас. Тя е длъжна да ги събира по електронен път, служебно, но се оправдава, че не го прави, защото „нашият закон е специален“ и „нямаме техническа възможност“. Подготвихме и приехме на Министерски съвет изменения в Закона за електронното управление, което приравнява служебните справки на предоставено удостоверение, като по този начин елиминираме оправданието с „нашия специален закон“. На първия ден на Народното събрание този закон ще бъде внесен.

2. Печатите – Имахме готов законопроект, който дадох на работна група, която създадох. Стигнахме до извода, че за да е трайна и системна реформата, трябва изцяло нов закон, който да урежда работата с документи и печати, като по този закон вече се работи. Никой няма да има право да ви върне, защото на нещо някъде липсва печат.

3. „Тук не е информация“ – отношението към гражданите, че те трябва сами да си знаят всички бюрократични процедури, трябва да спре. Закон забраняващ „тук не е информация“ е комично да има, но може да има ясни правила за „дизайн на услугите“ както в дигиталната, така и във физическата среда, които да правят омразния надпис „Тук не е информация“ излишен. В края на мандата изготвихме проект на изменение на наредба, с която се въвежда забрана за надписи с отрицание, вкл. „Тук не е информация“. В следващ кабинет ще има време да мине обществено обсъждане и да бъде приета.

4. „Това не може по електронен път, елате на място“ – по закон всичко трябва да може да се прави по електронен път. Докато бях министър, получих редица сигнали за такива откази и ги разпределих на отговорните за контрола, които да съставят актове на нарушаващите администрации.

5. Разпечатването на платежни – дори електронизирани към момента услуги изисква прикачване на платежно (макар нормативната уредба, създавана с мое участие преди години, да го забранява). В рамките на мандата присъединихме много нови институции към системата за електронни плащания, което да елиминира тези проблеми, а заедно с МФ инструктирахме администрациите да позволят плащане и с чуждестранни карти и иновативни платежни услуги, така че онлайн плащанията да се все по-достъпни.

6. Сканираните PDF-и – всички документи се създават в електронен вид. След това, заради аналоговото мислене в администрацията, се разпечатват, подписват, подпечатват и сканират. Това ги прави (почти) невъзможни за търсене и индексиране. Отпадането на печатите ще реши и този проблем. В МЕУ сканирани документи нямаше.

7. Трудовата книжка – по-предното редовно правителство предложи смяна на дизайна на трудовата книжка. Крайно време е този документ да отпадне. Създадох работна група, която предостави пълен анализ на данните от трудовата книжка и нормативните актове, в които те са уредени и предложения за пълна електронизация.

8. Медицинския картон – единният (електронен) здравен запис, до който има всеки лекар при нужда, трябва да замени парцалите, които разнасяме по лекари (или които сме загубили много отдавна). МЗ, в сътрудничество с МЕУ и Информационно обслужване, въведе изцяло електронна рецепта, която е важна стъпка към пълнотата на здравния запис, а аз изисках от НЗОК да спазят закона, като предоставят данните си на Министерсетво на здравеопазването.

9. Подписване с електронен подпис – Java вече (почти) не е проблем, но електронните подписи са неудобни. Затова стартирахме приоритетно проекта за електронна идентификация, който ще е готов в началото на следващата година, и чрез който ще могат да се заявяват услуги без електронен подпис (след като минат и измененията в Закона за електронното управление, които подготвихме)

10. Хартиените ваучери за храна – тези ваучери са полезни, но администрирането им е ужасно бюрократично – по-големите вериги строят отделни складове за хартиените ваучери, напр. Подготвихме електронизирането им с наредба, като нужните изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане ще ги внесем в първия ден народното събрание.

Бюрокрацията пречи на гражданите, на бизнеса и на администрацията. Нейното отпадане е трудно, защото „винаги така сме го правили“, но задължително. Ще продължим започнатото по всички тези теми.

#25

 

Материалът 10 бюрократични пречки, чието премахване започнахме е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.