Технически въпроси и отговори относно машините за гласуване

Post Syndicated from Bozho original https://blog.bozho.net/blog/3779

Днес бях на среща с представител на ЦИК, Държавна агенция „Електронно управление“, БИС и БИМ относно процеса по удостоверяването на съответсвието на машините за гласуване с изисквания на Изборния кодекс и техническата спецификация.

Форматът беше презентации от трите институции, участващи в удостоверяването, последвано от въпроси от експертите (четиримма, в това число аз, от участниците в изборите и един от международен наблюдател). Аз зададох петнайсетина въпроса, като ще ги опиша тук, заедно с отговорите, които получих. Предупреждавам, че са доста технически и изискват доста контекст.

Важното нещо, което стана ясно, е че за тези избори ще се използва същият софтуер, като на изборите през април. Системният образ ще бъде този, направен за предните избори (проверимо с хеша му) и нов няма да се прави. Така всякакви опити да бъдат дискредитирани изборите, защото „някой пипа кодовете“, стават несъстоятелни.

В: В презентацията се споменаваше, че смарткартите имат чип на Infineon – проверено ли е дали тези модели са засегнати от уязвимостта ROCA, открита преди няколко години
О: Да, проверено е и няма тази уязвимост

В: В презентацията се спомена, че машините имат тестови режим и реален режим. Може ли една машина, участваща в реалния изборен процес, да бъде пусната в тестови режим?
О: Тестовият режим ползва различен build (системен образ) и съответно би имала различен хеш. Секционните комисии трябва да проверяват хеша и да сигнализират при несъответсвие.

В: Колко време издържа мастилото върху хартията на разпечатания протокол?
О: Мастилото и хартията са удостоверени, че издържат 5 години.

В: Кой извършва инсталирането и персонализирането на машините в складовете?
О: Доставчикът (Сиела-Норма)

В: Могат ли да бъде предоставен публичен достъп до разписките, които се генерират от машинтие при инсталиране и персонализиране на машините
О: Това е от компетенцията на ЦИК, които поискаха писмено да им бъдат изпратени въпроси, за да могат да отговорят по същество.

В: Валидирането на смарт картите на база на какво се извършва?
О: На база на комбинация от всички атрибути на сертификата. Сертификатът се слага на машината по време на персонализирането ѝ и след това само смарткарта, притежаваща този сертификат (и съответния му частен ключ) може да работи с машината.

В: При персонализирането на смарт картите къде се генерира частния ключ – на самата карта или извън нея?
О: На самата карта, което не позволява изтичане

В: Персонализирането синхронизирано ли е с решенията на РИК за проманя на листи (напр. при отказване, смърт)
О: Отразени са всички промени до момента. Оттук нататък всички промени минават през ЦИК и се синхронизират със Сиела.

В: Къде се намира частният ключ, с който се подписва протокола на флашката? На смарт картата или другаде?
О: На смарт картата (предназначена за членовете на СИК)

В: Кой присъства на правенето на build (системен образ)
О: Ще се използва билда от предните избори, на който са присъствали Сиела-Норма и представител на Държавна агенция „Електронно управление“

В: В какъв формат е системният образ?
O: FSA (File System Archive)

В: Изключена ли е възможността през USB порт да бъдат разпознавани клавиатури, мишки и други устройства (които потенциално могат да имат злонамерено действие)
О: Да, изключени са

В: Кой и как управлява ключовете за UEFI secure boot?
О: Въпрос от компетентността на ЦИК, с нужда от изпращане на писмен въпрос (членовете на ЦИК трябваше да излязат за заседание, което налагаше отнасянето до някои въпроси в тази форма)

В: Освен системната разписка, съдържаща хеша на всички файлове (с изключение на логове и временни), е възможно да се включи външен hash extractor, който да сметне хеша независимо. Как работи той?
О: Hash extractor-ът е bootable флашка, подписана със съответния ключ за UEFI secure boot, чрез която се извлича хеша.
Коментар: Тук предложението, което ще изпратим заедно с въпросите, е да се използва hash extractor-ът на извадка от машините преди и/или след изборите, за допълнителна проверка

В: Хешът на системния образ ще бъде ли публикуван?
О: Да

В: Как се гарантира рандомизацията на гласовете в криптираната част на флашката? (този въпрос ми беше в списъка, но го зададе колега от неправителствена организация. В доклада за предните избори пише, че всички файлове са с timestamp = 0 и със случайно генерирани имена, но колегата отбеляза, че ext3 файловата система има включено по подразбиране журналиране, което може да се използва за разкриване на поредността).
О: Слеед всеки подаден глас машината разменя съдържанието на новия глас със съществуващ клас в някакъв процент от случаите, така че да се получи рандомизация.

Полагам усилие да гарантирам, че всичко се случва възможно най-правилно и че всеки участник в процеса се чувства наблюдаван и инспектиран. Важно е, по много причини, изборите да са честни, и то доказуемо честни.

Материалът Технически въпроси и отговори относно машините за гласуване е публикуван за пръв път на БЛОГодаря.